Nettavisen.no

Kontakt oss 468 30 050
(Skjermdump Youtube)

«Krokodille-dop» spiser opp norske rusmisbrukere

Promotion med annonselenker

Derfor bør du også kjøpe direkte fra Kina

Oddsen med annonselenker

Denne 24-åringen vil bli toppscorer i Tippeligaen

- Dopet spiste opp armen min, sier «Svein». SE VIDEO NEDERST I SAKEN

Heroin bestående av smertestillende tabletter, bensin, rød fosfor, maursyre, saltsyre og kaustisk soda injiseres av norske rusmisbrukere.

Den billige heroinvarianten kalles «Krokodil» og tar som regel livet av tunge brukere i løpet av to til tre år.

TIPS TIL DENNE SAKEN? Kontakt Nettavisens journalist Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Legemiddelassistert rehabilitering (LAR) bekrefter at de har hatt en pasient som har brukt det farlige stoffet, skriver avisen iTromsø.

Nettavisen har tidligere skrevet om den dødelig sprøytecocktailen som sakte, men sikkert spiser opp misbrukerens muskelvev.

Lam i tommel og arm
Nettavisen iTromsø har intervjuet heroinavhengige «Svein» som har brukt «Krokodil» i kun 14 dager. Han forteller at han er blitt lam i tommelen og deler av armen på grunn av stoffet og at injiseringen har ført til at han har et hardt brusklag på underarmen.

- Under er det ingenting. Jeg kan ta en q-tips og rote rundt inne i armen min uten å føle noe. Dopet spiste opp kjøttet, og jeg holdt på å miste armen, forklarer «Svein» til avisen.

Han advarer mot stoffet og kaller det syntetisk dritt. I tillegg til manglende vev i armen og dårligere hjerte har han også fått skrumplever etter å ha brukt «Krokodil».

Ti ganger så sterkt som morfin
Da Nettavisen ifjor intervjuet avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Norsk Legemiddelverk, fortalte han at produksjonen av stoffet startet i Russland, men at nye rapporter viste forekomster i flere vesteuropeiske land, blant annet Tyskland.

- Stoffet inneholder desomorfin som relativt enkelt kan lages av kodein, et mye brukt legemiddel som for eksempel brukes i smertestillende tabletter som Paralgin Forte. I Russland selges kodein reseptfritt over disk, sa Madsen til Nettavisen.

Han forklarte at det er enkelt å lage Krokodille-dopet dersom man besitter enkle kjemikunnskaper.

- Å omgjøre kodein til desomorfin er ganske lett, dersom man besitter relativt enkle kjemikunnskaper. Kodein er en tiendedel så sterkt som morfin, mens desomorfin er ti ganger så sterkt som morfin. Grunnen til at russisk mafia og narkotikahandlere har fattet stor interesse for stoffet er nettopp fordi det er billig, sterkt og ekstremt lett å produsere. Et alvorlig problem er at desomorfinen blir uren når amatørene skiller ut stoffet. Utfallet er alvorlige bivirkninger og i verstefall dødsfall, forklarte Madsen.

Feber, frostanfall og blodforgiftning
Madsen blir ikke overrasket da Nettavisen kontakter han og forteller at injiserende brukere i Norge nå rammes av det kjøttetende dopet fra Russland.

- Dette er en alvorlig advarsel om hva som kan skje hvis man begynner å bruke dette stoffet. «Krokodil» kan være både både forurenset og gi alvorlige bakterieinfeksjoner. Muskelvevet spises opp og det er viktig å komme seg til medisinsk behandling dersom man er rammet. I verstefall må man amputere, sier han til Nettavisen.

Madsen forteller at han aldri har hørt om tidligere tilfeller av «Krokodil» i Norge.

- Jeg har ikke hørt at det har vært i Norge før, men det er jo populært i Russland og det er jo ikke langt fra Norge. Det er ikke overraskende at skittent «Krokodil» også kommer hit. I Russland har det lenge vært et stort problem, sier han.

Madsens oppfordring til norske brukere er å ligge langt unna stoffet.

- Det kan gi både overdoser og forgiftninger. Ingen vet hvor sterkt eller hva det dette såkalte kjøkkendopet inneholder. Tegn på at kroppen er angrepet av skittent stoff kan være voldsomt høy feber og frostanfall. Man kan få blodforgiftning og bør da komme seg raskt til lege, sier han.

- Heroinens metanol
Arild Knutsen i Foreningen for human ruspolitikk er rystet over at «Krokodil» nå rammer norske injiserende brukere.

- Dette stoffet er billigvarianten av heroin og på mange måter heroinens metanol. Rusen er ekstremt kraftig, men varer kortere enn en normal heroinrus. Det betyr at brukerne må injisere stoffet oftere, sier han.

Knutsen frykter stoffet kan bli populært i områder nær Russland, samt andre steder der det er vanskelig å få tak i heroin. Likevel mener han stoffet kan komme til Oslo.

- Det er ingen grunn til å tro Oslo går klar. Halvparten av de injiserende brukerne i hovedstaden er fra andre deler av landet, sier han.

- Hva tenker du om sitiuasjon i forhold til narkomane i Norge?

- Nå er det ekstremt mye som skjer. Vi har ekstremt kraftig heroin, risikerer å få miltbranninfisert heroin samtidig som stadig flere unge benytter syntetisk cannabis. Det er med andre ord mye farlig designerdrugs i landet, sier han.

Se videoer under:


Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus