Nettavisen.no

Kontakt oss 468 30 050
Foto: PAUL HACKETT (Reuters)

Assange får asyl i Ecuador

Promotion med annonselenker

Derfor bør du også kjøpe direkte fra Kina

Oddsen med annonselenker

Denne 24-åringen vil bli toppscorer i Tippeligaen

Myndighetene i Ecuador har innvilget politisk asyl til Julian Assange.

Australske Julian Assange (41) har siden 19. juni søkt tilflukt i den ecuadorianske ambassaden i London, etter at britisk høyesterett besluttet at han skulle utleveres til Sverige, der han er anklaget for seksuelle overgrep mot to kvinner.

Torsdag ettermiddag ble det imidlertid kjent at Ecuador har innvilget politisk asyl til Wikileaks-grunnleggeren.

- Risikerer politisk forfølgelse
- Vi mener at Julian Assanges frykt er legitim. Han kan risikere politisk forfølgelse, sier Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño i en uttalelse, melder BBC.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt var raskt ute med en motreaksjon.

- Vårt solide juridiske og konstitusjonelle system garanterer rettighetene til alle og enhver. Jeg tar kraftig avstand fra anklager om det motsatte, tvitret Bildt.

Patiño sier at Ecuador har bedt Sverige om garantier for at Assange ikke blir sendt til USA dersom han blir utlevert fra Storbritannia til Sverige. Men Sverige ville ikke gi slike garantier, ifølge utenriksministeren.

Britiske myndigheter understreker at vendepunktet i saken ikke endrer på noe, og at de vil pågripe Assange straks han setter sin fot utenfor ambassaden.

Videre anklage Patiño Storbritannia for å ha truet med å storme den ecuadorianske ambassaden i London.

Kan oppheve ambassade-statusen
Tidligere uttalte Det britiske utenriksdepartementet at de kunne oppheve ambassadens diplomatiske status for å kunne gjennomføre sine «rettslige forpliktelser» med å utlevere Assange til Sverige.

Loven «Diplomatic and Consular Premises Act 1987» gir britiske myndigheter muligheten til å tilbakekalle den diplomatiske statusen til en ambassade på britisk jord, som i prinsippet gjør det mulig for britisk politi å entre ambassaden og pågripe Assange.

Assange frykter at dersom han blir utlevert til Sverige, så vil svenske myndigheter utlevere ham videre til USA. I USA kan Assange risikere å bli tiltalt for spionvirksomhet, ettersom han lekket en betydelig mengde med hemmelig informasjon fra det amerikanske utenriksdepartementet. De såkalte ambassadenotatene ble lagt ut på nettstedet Wikileaks.

Politiske analytikere har tidligere uttalt at WikiLeaks-grunnleggeren kan bli et trumfkort for Rafael Correa. Den venstreorienterte ecuadorianske presidenten kan blant annet bruke Assange til å irritere USA og styrke sin innenrikspolitiske stilling.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus