Nettavisen.no

Kontakt oss
RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
(AFP)

Bernanke trykker sedler igjen

Reisetips med annonselenker

5 tips: Slik finner du best mulig pris på hotellrommet

Oddsen med annonselenker

Shamrock Rovers ryster serielederen

Vil bruke 40 milliarder dollar i måneden.

Sentralbanksjef Ben Bernanke sier torsdag kveld at sentralbanken vil kjøpe obligasjoner for 40 milliarder dollar i måneden for å få fart på amerikansk økonomi. Det tilsvarer nesten 230 milliarder kroner.

I praksis betyr dette at USAs sentralbank skal trykke penger. Det er ikke satt noe tidspunkt for hvor lenge sentralbanken vil la seddelpressen gå.

Gode nyheter
Beskjeden er klar. Tiltaket skal vare fram til det er tydelige tegn til at økonomien tar seg opp og det skapes flere arbeidsplasser.

Amerikanere har behov for all den hjelpen de kan få.

Økonomien kjølnet i andre kvartal, og flere nøkkeltall vitner om en nedadgående kurve. Bare 96. 000 jobber ble skapt forrige måned. Det er færre enn den totale økningen i arbeidsstyrken.

Det er uvanlig at sentralbanken knytter et tiltak så direkte til hva som skjer på arbeidsmarkedet.

Dette voldsomme initiativet fra sentralbanken var ventet, men beskjeden ble likevel godt mottatt i markedene.

Rett etter beskjeden fra Bernanke kom, steg prisen på både gull og olje. I skrivende stund har også alle de store amerikanske indeksene gått opp over 1,5 prosent.

Frykter inflasjon
Tiltaket er mer omfattende enn de fleste analytikere hadde ventet og enkelte er imidlertid bekymret for inflasjonen når sentralbanken lar seddelpressen gå på denne måten.

- Hvis du gjør dette i lang tid, i så stor skala, er mitt største spørsmål hva som kommer til å skje med inflasjonen om to år, sier porteføljeforvalter i Cabot Money Management, William Larkin til Reuters.

De store oppkjøpene vil kunne føre til en lavere lånerente, noe som igjen vil kunne gi ny aktivitet i økonomien.

Sentralbanken lover å holde styringsrenten lav til midten av 2015.

Les også disse sakene i Nettavisen:

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus