Nettavisen.no

Kontakt oss 468 30 050

Amanda (15) ble mobbet for puppene sine

Promotion med annonselenker

Dette må alle med telefon ha

Oddsen med annonselenker

Nå er han lei den «forbanna sammenligningen»

For én måned siden sto hun fram og fortalte om livet som mobbeoffer på YouTube. Onsdag ble hun funnet død.

(SIDE2): Den kanadiske tenåringsjenta Amanda Todd (15) ryster en hel verden i disse dager med sin tragiske mobbehistorie.

I en video som ble lastet opp på YouTube 7. september står 15-åringen fram og forteller alt. Se video i bunnen av saken.

«Jeg kjemper for å holde meg i live, fordi alt stikker så dypt. Jeg gjør ikke dette for å få oppmerksomhet, men for å være til inspirasjon for andre, for å vise at jeg kan være sterk», skriver Amanda Todd i videobeskrivelsen.

Det hele startet med et svakt øyeblikk på nettet da hun bare var 12 år gammel. Slik innleder hun historien:

- Jeg har bestemt meg for å fortelle om min evigvarende kamp. I syvende klasse pleide jeg å chatte med venner på webkamera. Jeg møtte en person, han kalte meg blendende vakker og perfekt. Han ville at jeg skulle vise fram puppene. Og så gjorde jeg det.

Spredde toppløsbildet
Ett år senere ble den da 13 år gamle Amanda Todd kontaktet av en ukjent mann på Facebook.

- Han visste hvor jeg bodde, hvilken skole jeg gikk på, hvem som var mine venner og navnene på familiemedlemmer, sier Todd.

Mannen truet med at han skulle sende toppløsbildet til alle dersom hun ikke kledde av seg på nytt for ham.

Det gjorde hun ikke, og mannen sendte ut bildet som han sa han skulle, og Amanda ble raskt et mobbeoffer på skolen.

Gråt hver dag
Amanda Todd forteller at hun etter episoden ble svært syk, og led blant annet av angst og depresjoner. I tillegg begynte hun å misbruke alkohol og narkotika.

I et forsøk på å flykte fra problemene, byttet hun skole og fikk seg nye venner.

- Et år senere kom mannen tilbake med en liste på mine nye venner. Men denne gang opprettet han en Facebook-side der profilbildet var bilde av puppene mine.

- Jeg gråt hver dag, mistet alle vennene mine og respekten folk hadde for meg. Igjen.

- Ville hjelpe andre
Ondag 10. oktober - en drøy måned etter at hun lastet opp videoen på nett - tok hun altså sitt eget liv. Hun ble funnet død i sitt hjem i Port Coquitlam.

Og fredag sto hennes mor, Carol Todd, fram i den kanadiske avisen Calgary Herald.

- Amanda var omsorgsfull. Hun ville hjelpe andre som trengte hjelp. Hennes mål var å få fram et budskap som andre kunne dra nytte av.

Hennes mor opplever massiv støtte etter at datteren begikk selvmord. Nå håper hun at datterens historie kan hjelpe andre.

- Jeg har mistet et barn, men jeg vet hennes historie vil redde 1000 andre, sier moren.

Stor oppsikt
Historien om Amanda vekker oppsikt, og rører svært mange mennesker verden rundt. Nettaviser verden rundt omtaler saken i disse dager, og #RIPAmandaTodd er blant de mest brukte hashtaggene på Twitter. Det er også opprettet en egne minnesider for Amanda, og den største har nærmere 500.000 medlemmer.

Se videoen «My story: Struggling, bullying, suicide, self harm»:

Mer fra Nettavisen:

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus