Nettavisen.no

Tips oss 468 30 050
REAGERER: Mary Sørensen (91) reagerer på at det brukes mer penger på mat til innsatte i Tromsø fengsel enn til beboerne ved byens sykehjem. Her sammen med Bogruppekoorinator, Unni Merete Karlsen.
REAGERER: Mary Sørensen (91) reagerer på at det brukes mer penger på mat til innsatte i Tromsø fengsel enn til beboerne ved byens sykehjem. Her sammen med Bogruppekoorinator, Unni Merete Karlsen. (Ole Åsheim, Nordlys)

Fangene får dyrere middag enn Mary (91)

- Det burde vært motsatt, mener hun.

For 22 kroner skal Mary Sørensen (91) bli mett. Tunge kriminelle i Tromsø fengsel har mer å rutte med til middag.

- Det er for galt at de skal få bedre mat enn oss som har arbeidet og slitt helt siden tiden før krigen, sier 91-årige Mary Sørensen.

Hun er beboer på Sør-Tromsøya sykehjem. Da Nordlys var på besøk torsdag, sto det svinekoteletter eller plukkfisk på menyen.

Fredag er det lutefisk eller kjøttpudding, mens det i julen tilbys både ribbe og pinnekjøtt.

Middagsmenyen i Tromsø fengsel er til forveksling lik det som tilbys byens eldre. Her serveres det fiskekaker, salt torsk og svinenakke til de innsatte, og i julen vartes de opp med egen julemat.

- Burde ha vært motsatt

Der stopper imidlertid likheten. For mens middagen til de eldre produseres på Mortensnes sentralkjøkken med en råvarepris på maks 22 kroner, har de innsatte mer å rutte med.

Her koster det anslagsvis mellom 25 og 30 kroner per middag, får Nordlys opplyst av fengselet.

- Det skal sørge for sunn, næringsrik og variert kost, sier fungerende fengselsleder Siri Gaarder Brock-Utne.

Mary Sørensen har følgende kommentar til forskjellene:

- Det burde ha vært motsatt, sier hun, men understreker at hun ikke klager på maten.

- Vi får god mat her. De har ikke så mye å rutte med, men lager likevel god middag til oss, sier Sørensen.

Hugo Bakkevoll, kjøkkensjef på Mortensnes sentralkjøkken, tar prisforskjellen mellom sykehjems- og fengselsmiddagen med knusende ro.

- Jeg er stolt av menyen vår, sier han til Nordlys.

- Vi satser på kvalitet, og at eldre skal få god mat. Det skulle da bare mangle, fortsetter Bakkevoll.

Gjør gode innkjøp

Han medgir imidlertid at 22 kroner per middag kan høres lite ut, men understreker at det har sin naturlige forklaring.

- Vi gjør gode innkjøp og har veldig lite svinn på måten. Det gjør at vi kan holde råvarekostnadene nede, sier Bakkevoll.

Inkludert middag har Tromsøs eldre 52 kroner å rutte med til mat i løpet av ett døgn. Også det mindre enn innsatte, som ligger på 55 kroner.

Bakkevoll minner i den forbindelse om at en del eldre også spiser utenfor sykehjemmet.

- Det er avdelinger som drar ut for å spise på kafé eller restaurant, og går ikke igjennom vårt budsjett, sier han.

Varierende tilbakemelding

Bitten Barman-Jenssen, leder ieldrerådet iTromsø, synes ikke prisforskjellen er noe å lage rabalder over - så fremt maten som serveres på sykehjemmene, er næringsrik.

- Det er jo det viktigste, ikke hva den koster. Spesielt er næringen viktig for eldre siden mange ikke spiser ikke så mye, sier hun.

Barman-Jenssen er likevel ikke i tvil om hva som er å fortrekke av mat fra storkjøkken kontra mat tilberedt på stedet.

- Mat fra storkjøkken kan aldri bli det samme som det som er på et lite kjøkken i ditt nærmiljø, i alle fall smaksmessig, sier hun.

- Hva er ditt inntrykk av sykehjemsmaten?

- Det er varierende tilbakemeldinger.Noen synes den er god, mens andre liker den ikke.

LES MER: Her er julemenyene i fengselet og på sykehjemmet

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull!
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus