Nettavisen.no

Kontakt oss 468 30 050
(Scanpix)

Betalte over 400.000 for privatfly som aldri ble brukt

Reisetips med annonselenker

Det råeste hotellsalget akkurat nå

Oddsen med annonselenker

18-åringen forbløffet Tippeliga-eksperten: - Har vært enorm

- Uheldig at denne reisen i 2006 ikke lot seg gjennomføre, sier UD-direktør.

Nettavisen har de siste ukene innhentet oversikt over de ulike departementenes bruk av privatfly og helikopter.

Totalt har regjeringen leid privatfly for mer enn 83 millioner kroner.

En gjennomgang av reiseregningene viser imidlertid at de dyrt innleide flyene ikke alltid benyttes som planlagt.

I 2006 hadde Utenriksdepartementet (UD) booket og via Statsministerens kontor (SMK) fått godkjent bruk av privatfly til Egypt.

Har du tips til saken? Kontakt Henrik.Arneberg@Nettavisen.no!

Prislappen på flyturen var i utgangspunktet 700.000 kroner. Det planlagte formålet var en rekke møter i Egypt både med representanter for den egyptiske regjeringen, samt deltakelse på en konferanse om Midtøsten.

Det var nåværende helseminister Jonas Gahr Støre som på daværende tidspunkt var utenriksminister i Norge.

- Måtte avlyse
Ifølge underdirektør Frode Overland Andersen i UD ble vesentlige deler av møteprogrammet i Egypt kansellert på kort varsel.

- Vi hadde derfor lite annet valg enn å avlyse utenriksministerens besøk i oktober 2006, skriver han i en e-post til Nettavisen.

- Var det nødvendig å benytte leiefly på denne reisen?

- Bruken av leiefly er behovsprøvd. Det kreves eksempelvis en sikkerhetsmessig begrunnelse eller at reisen ikke vil la seg gjennomføre innenfor de tidsrammene som er til rådighet uten bruk av leiefly, skriver underdirektøren.

Les også: Eide og Støre fløy privatfly for over fire millioner i 2012

Avbestillingsgebyr: 423 656,-
Videre opplyser Overland Andersen at det er uheldig at reisen ikke lot seg gjennomføre, samtidig som det ikke var et alternativ å gjennomføre reisen uten å ha et tilstrekkelig program i Egypt.

- Avtalen med vår faste leverandør har gunstige vilkår for avbestilling selv på kort varsel. I dette tilfellet hadde vår faste leverandør dessverre ikke kapasitet til å ta denne reisen. Vi måtte derfor kjøpe tjenesten på det åpne markedet med standard kontraktsbetingelser. Dette inkluderte et avbestillingsgebyr på 60 prosent ved kansellering fra fem dager før avreise, opplyser han.

Prislappen på reisen som aldri ble gjennomført endte på totalt 423 656 kroner.

Leier fra Danmark
Ifølge Overland Andersen har regjeringen kun rammeavtale med ett flyselskap om bruk av leiefly. Selskapet heter Air Alsie og er stasjonert i Sønderborg i Danmark.

På spørsmål om man burde ha flere avtaler med selskaper som leier ut leiefly henviser Overland Andersen til Statsministerens kontor.

- Rammeavtalen fremforhandles av SMK på vegne av departementene, sier han.

- Vet dere om flere tilfeller der avbestillinger er blitt gjort på lik linje med denne?

- Nei, som det fremgår av oversikten over utenriksministerens bruk av leiefly fra 2005 til 2012 så er det kun ett tilfelle hvor vi har blitt belastet for en avbestilling, sier Overland Andersen.

Statsministerens kontor har foreløpig ikke besvart Nettavisens spørsmål som ble sendt på e-post 27. mars.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus