Nettavisen.no

Kontakt oss
RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Foto: Bjørn Inge Jartun Rødfoss (RB)

Sjokkopplevelse hos legen

Promotion med annonselenker

Har du husket farsdagen?

Oddsen med annonselenker

Norge kan stå for et mirakel

Da Tone Tosterud oppsøkte legevakta med mistanke om svangerskapsforgiftning, ble hun bedt om å sterilisere seg etter fødselen. - Legen gikk langt over streken, sier Tosterud.

(Romerikes Blad): Tosterud har termin på lørdag. For kort tid siden oppsøkte hun Vilberg legesenter. Hun var redd for svangerskapsforgiftning. På legesenteret ble hun undersøkt av fastlege Rajendra Shukla.

- Han kunne raskt utelukke svangerskapsforgiftning, og jeg ble lettet, sier Tosterud.

- Men så sier han at jeg kan legge meg på benken. Etter en liten stund spør han hvor gammel jeg er, og hvor mange barn jeg har fra før. Jeg svarer at jeg har to barn, og at jeg er 37 år. Da ser han på meg og spør «ja, da er vel dette det siste da? Du kan komme til meg og sterilisere deg etter fødselen», sier Tosterud til rb.no.

Fikk sjokk
Da Tosterud kom ut av legesenteret fikk hun en reaksjon.

- Han gikk langt over streken med å foreslå og tilby meg sterilisering. Jeg er rasende på legen. Det går ikke an å behandle mennesker på en slik måte.

- Hva gjør du nå?

- Jeg har allerede sendt en klage til legesenteret. Denne vet jeg er videresendt til kommuneoverlegen. For meg er det viktig å si klart og tydelig fra om det jeg opplevde. Slike måter å behandle pasientene på kan vi ikke ha, sier Tone Tosterud.

Ber kvinnen klage
Fastlege Rajendra Shukla erkjenner å ha tilbudt Tone Tosterud sterilisering etter fødselen.

- Spørsmål om sterilisering stilles kun hvis pasienten har tre-fire barn. Da spør jeg om hun vil søke. Jeg spør om det kan være et ønske om sterilisering, sier Shukla til rb.no.

- Pasienten opplevde spørsmålet som upassende. Hva tenker du om det?

- Vi er doktorer, og må spørre om det er noe vi kan gjøre for dem. Jeg forsøker alltid å gjøre det beste for pasientene mine, svarer Rajendra Shukla.

Fungerende kommuneoverlege Hans Magnus Jonsbu bekrefter at han har mottatt klagen.

- Jeg har bedt legen om å komme med en uttalelse, sier han.

Fylkeslege Petter Schou oppfordrer kvinnen også til å sende inn en klage til fylkesmannen.

- Framgangsmåten slik den er beskrevet er uakseptabel. Det er dårlig timing å diskutere sterilisering med en høygravid kvinne. Dette virker som en høyst spesiell form for rådgivning og praksis, sier Schou til rb.no.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus