RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Krise i SV

Sist oppdatert:
Etter elendig oppslutning på de siste målingene, innkalte partiet i all hast til pressekonferanse.

SV sliter på meningsmålingene, og etter helgens krisemålinger, innkalte partiet til hastepressekonferanse.

– Vi ber alle våre venner mobilisere, for nå står det om hele venstresidens fremtid, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Meningsmålingene for NRK og Aftenposten i helgen viste at partiet kun hadde en oppslutning på henholdsvis rekordlave 2,5 prosent og 3,1 prosent.

– Med disse tallene har denne valgkampen fått et tydelig nytt mål og en ny dimensjon for oss. Det handler ikke lenger om hvem som skal sitte i regjering, det handler om Norge skal bli et land uten en slagkraftig venstreside, sier Lysbakken.

– Dersom SV havner under sperregrensen, blir Stortinget uten sosialister for første gang på 40 år, og vi vil ha et Storting uten en kraft til venstre for Arbeiderpartiet, advarte han.

SV mener resultatet vil bli en kraftig høyrevridning av samfunnet.

– Både fordi vi vil få en blåblå regjering, og fordi Ap uten SV også vil gå mer til høyre, sa Lysbakken, og la fram tall som viser at Ap og Høyre stemte mye likere i ulike saker før det rødgrønne samarbeidet.

– Mange har grovt undervurdert hva slags forskjell SV har utgjort i disse åtte årene i regjeringen, sa han.

Ber om hjelp
Sammen med nestleder Inga Marte Thorkildsen og SVs partisekretær Silje Schei Tveitdal oppfordrer han alle som sympatiserer med SV om å hjelpe partiet i denne valgkampen.

– Vi er et lite parti, men vi vet at vi har mange venner. Vi appellerer nå til våre venner om å hjelpe oss i år. Vi ber også alle som har tenkt til å gjøre noe for SV i år, om å gjøre litt mer, sier Lysbakken.

Partilederen ramser opp grupper som han mener spesielt bør kjenne sin besøkelsestid når valgdagen kommer:

– De som slåss for sårbare barn, kvinnebevegelsen, radikale tillitsvalgte, fiskere i Lofoten og Vesterålen, EØS-motstandere og freds- og solidaritetsbevegelsen. Vi tror mange vil føle at de står uten representasjon hvis SV forsvinner ut av Stortinget, sier han.

– Ikke mer miljø
– Vi ber også våre venner om ikke å stemme noe annet i år fordi det er kjekt å prøve noe nytt, sa Lysbakken som en referanse til velgerflukten SV opplever til Miljøpartiet De Grønne.

– SV er det eneste partiet som både er grønt og rødt, understreket Lysbakken.

Lysbakken mener miljøbevisste velgere får mer igjen for å stemme SV enn Miljøpartiet De Grønne.

– Det er umulig å redde miljøet uten samtidig å føre en mer solidarisk økonomisk fordelingspolitikk. Hvis SV ryker ut av norsk politikk, kommer vi verken til å få en bedre miljøpolitikk eller noen annen positiv utvikling. Det vil bare føre til en kraftig høyredreining av samfunnet, mener SV-lederen.

Nestleder Inga Marte Thorkildsen sier det er flere viktige saker, særlig innen likestillingspolitikk og barne- og familiepolitikk som skiller SV og Miljøpartiet De Grønne.

Små og ukjente
En fersk undersøkelse tydeliggjør hvor små SV har blitt. Et solid flertall av velgerne aner ikke engang hvem som leder partiet.

Bare 39 prosent av de spurte vet at det er Audun Lysbakken som er leder i SV, viser en meningsmåling Ipsos MMI har utført for bettingselskapet Comeon, gjengitt i Dagbladet.

Andre partiledere sliter også, om enn i noe mindre grad, viser målingen.

48 prosent vet tross alt at det er Liv Signe Navarsete som er leder i Sp, og 55 prosent har fått med seg at Trine Skei Grande er leder i Venstre.

63 prosent vet at Knut Arild Hareide leder KrF, mens hele 86 prosent vet at Siv Jensen leder Frp.

89 prosent har også fått med seg at statsminister Jens Stoltenberg er leder i Arbeiderpartiet, mens 93 prosent gjenkjenner Erna Solberg som Høyre-leder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere