RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Zelenenkyy Yuriy (Shutterstock)

Advarer mot bjeffehalsbånd

Sist oppdatert:
Grunneier ville åpne hundepensjonat med bjeffehalsbånd. Eksperter advarer nå mot bruk av slikt halsbånd.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

En grunneier i Nord-Norge ønsket å åpne et hundepensjonat ved et hyttefelt. Da vedkommende fikk avslag på grunn av støyfare, sendte han en ny søknad hvor han ville bruke halsbånd mot bjeffing på hundene.

- Tiltakshaver viser til at hundepensjonatet i tillegg vil legge vekt på aktivt bruk av bjeffehalsbånd, står det i den behandlende kommunens protokoll.

Gry Løberg jobber i hundeatferdsklinikken Manimal, som nå har sendt en anbefaling om at hundepensjonatet ikke må få åpne av dyrevelferdshensyn.

- Vi reagerer sterkt på bruk av halsbånd mot hunder for å disiplinere dem, sier hundeatferdsekspert Gry Løberg, til Nettavisen.

Forbudt
Bjeffehalsbåndene er populære virkemidler for å hindre at hundene bjeffer mye. Halsbåndene spruter vann, sitron eller gir støt når hunden bjeffer, slik at den slutter.

Denne typen dressur uten kvalifisert tilsyn er ikke sanksjonert av Mattilsynet.

- I dyrevernlovens § 8, pkt. 7. heter det at det er forbudt å dressere dyr på slikt vis at det kommer i fare for å lide eller bli skremt i utrengsmål. Feil bruk av straff kan være psykisk belastende for hunden i slik grad at det er dyrevernmessig uforsvarlig, står det i et brev til fylkesveterinærene fra Mattilsynet (13.03.2003).

Les mer fra Dittdyr. no:

Her kjører Google på hjorten

Utryddes av froskelårspising

Slik forstår du katten din

Unødig lidelse
Det går klart fram at bjeffehalsbånd kan påføre dyret lidelser.

- Dressurmidler som automatisk straffer hunden har stort potensial for å brukes feil, først og fremst fordi de kan brukes uten at hunden overvåkes. Et eksempel på dette er praksis med å sette bjeffehalsbånd på hunder før man etterlater dem hjemme alene, står det videre i brevet.

Mattilsynet påpeker at dette kan virke angstfremkallende.

- Hunder som bjeffer når de er hjemme alene, lider ofte av angst for å være alene. At hunden i tillegg skal straffes med strømstøt eller vannsprut når den har en angstreaksjon er uforsvarlig dyrevernsmessig sett.

Norsk Kennel Klub (NKK) stiller seg bak Mattilsynet.

- Vi stiller oss bak Mattilsynets vurderinger, og anser det som både lovstridig og uakseptabelt å bruke bjeffehalsbånd i forbindelse med oppstalling av hund i pensjonat, sier Espen Engh, administrerende direktør i NKK, til Nettavisen.

Fritt salg
Bjeffehalsbånd selges likevel fritt i dyrebutikker, men ikke uten forbehold.

- Vi har bjeffehalsbånd i hyllene, men vi er nøye med hvem som får kjøpe disse, sier Ann-Katrin E. Engen i Aquarium Majorstua Zoo, til Nettavisen.

Hun presiserer at båndet ikke passer til alle hunder, og at det ikke må brukes når hunden er alene.

Gry Løberg advarer mot å bruke slike halsbånd i det hele tatt.

- Halsbåndene gjør hundene redde og hindrer dem i å uttrykke seg. Det er som oftest en grunn til at de bjeffer. Da må man løse bakgrunnsproblemene og ikke symptomene, avslutter Løberg.

Synes du det kan være greit å bruke halsbånd mot bjeffing? Diskuter her!

Fyll inn skjema for å abonnére på magasient Dittdyr:

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere