RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Anmeldt for atomdumping i Norge

Oslo (NTB): Et norsk selskap er anmeldt for å ha hjulpet til da tusenvis av kasserte radioaktive røykvarslere fra Irland ble forsøkt smuglet inn i norske returmottak.

- Det er ulovlig å importere radioaktivt avfall til Norge uten godkjenning, og det skal svært gode grunner til for at vi skal godkjenne slik import, sier rådgiver Ronny Lystad i Statens strålevern til Aftenposten.

Likevel dukket 5.000 ioniske røykvarslere - klassifisert som radioaktivt avfall - opp hos returselskapet RENAS på forsommeren. Direktøren tok kontakt med Statens strålevern, som sammen med Tollvesenet sporet opp forsendelsen fra Dublin-avdelingen til Siemens.

Statens strålevern mener industrikonsernet har forsøkt å dumpe røykvarslerne i Norge gjennom et samarbeid med det norske selskapet Autronica.

Etter det Aftenposten erfarer, mistenkes Autronica for å ha tatt imot en godtgjørelse fra Siemens for at de skulle gjøre jobben med å bli kvitt spesialavfallet i Norge.

Det benektes av selskapets administrerende direktør Frode Lund. Om forsendelsen fra Siemens sier han at «de har sendt noe de ikke skulle». Men så, i stedet for å kaste røykvarslerne på søppelfyllinga, valgte Autronica å få dem inn i det norske retursystemet, hevder han. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere