RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) mener flere burde gjøre som henne, og be om hjelp ved et familievernkontor.
Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) mener flere burde gjøre som henne, og be om hjelp ved et familievernkontor. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Ba om hjelp til å redde ekteskapet

Sist oppdatert:
- For meg var det viktig å søke hjelp tidlig, sier Frp-statsråd Solveig Horne.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) gikk til familieterapi før hun og ektemannen skilte seg for elleve år siden. 

- For meg var det viktig å søke hjelp tidlig, forteller Horne til Nettavisen.

- Ingen skam å be om hjelp
Horne hadde vært gift i åtte år, og hadde to barn, da hun selv tok kontakt med et familievernkontor. 

- Vi hadde utfordringer i parforholdet og ønsket veiledning og hjelp til et bedre samliv. Derfor var det naturlig å ta kontakt med familievernkontoret for rådgivning, sier Frp-statsråden.

Hun mener flere burde gjøre som henne, og be om hjelp dersom samlivet blir vanskelig.

- Jeg ønsker å ufarliggjøre familievernet. Det er ingen skam å be om hjelp, sier Horne.

Hun påpeker at familievernkontorene er et lavterskeltilbud, som nettopp skal tilby familier veiledning og hjelp tidlig.

- Det er bedre å be om veiledning tidlig enn at det går så langt at det blir et samlivsbrudd, mener hun.

Les også: - Ikke bruk barna som kasteballer

- Også om de lever sammen
Mange konflikter ender likevel i en skilsmisse, og som Nettavisen har skrevet flere artikler om den siste uken, så blir barna skadelidende.

Les også: - Foreldrenes krangling gir barna selvmordstanker

- Hva tenker barneministeren om skadene barna påføres?

- Forskning viser at barn tar skade av å leve med foreldre som har store og vedvarende konflikter, uansett om foreldrene lever sammen eller hver for seg, sier Horne.

Hun mener det derfor er viktig å hjelpe familiene og barna, for å sikre robuste samliv og gode oppvekstvilkår.

- Foreldrene trenger veiledning til å ha fokus på barna etter samlivsbrudd, og til å se hvilke skader barn får når foreldrene er i konflikt, sier Horne.


- Fire millioner til samlivstiltak

- Hva vil statsråden gjøre for barna?

- Å styrke familievernet er viktig for å hindre at samlivskonflikter utvikler seg. Derfor har jeg styrket det forebyggende arbeidet med 3 millioner kroner for 2014, sier hun.

Horne forteller at hun i tilegg har opprettholdt tilskuddsordningen til samlivstiltak på 4 millioner kroner, etter at de rødgrønne foreslo å ta den bort.

- Flere familievernkontor har nå også startet med barnesamtaler, der barn blir hørt ved samlivsbrudd. Det foregår samarbeid med helsestasjoner og familievernkontor for å følge opp barn etter samlivsbrudd, sier hun.

Les også: - Jeg og min mann tok ekteskapskurs
Les også: - Det gjør så vondt at barna vil dø

- Samtalegrupper for barn
Horne sier at det dessuten skal bygges videre på erfaringene fra prosjektet «Ser du meg?», som var rettet mot barn og foreldre med store samarbeidskonflikter etter samlivsbrudd.

- Det omfatter samtalegrupper for barn, foreldresamarbeidskurs og et tettere samarbeid mellom ulike lokale instanser for å fange opp barn som trenger særskilt oppfølging, sier hun til Nettavisen.

- Hva skal til for å få ned skilsmissetallene?

- Det er ikke skilsmissetallene i seg selv som er det viktigste, men at folk ser hvor viktige familievernkontorene er, og at det er lov å be om veiledning før det går galt, sier hun, og legger til:

- I dag er ofte ventetiden på veiledning for lang, og derfor er det viktig å styrke familievernet slik at vi kan hjelpe tidlig før det blir samlivsbrudd.

- Barnefri kveld kan være viktig
I oktober i fjor tok Horne også til orde for at alle foreldre bør ha en date-kveld i uka, nettopp for å forebygge at konflikter oppstår.

Forslaget ble heftig debattert på sosiale medier, og harsjelert med av politiske motstandere. 

Les også: - Med Frp i regjering er det altså dating myndighetene skal mene noe om

- For mange kan en barnefri kveld innimellom være viktig for å ta vare på parforholdet, men det skal selvfølgelig ikke være en statlig oppgave å sørge for dette, påpeker Horne.

I fjor ble det inngått 23.410 ekteskap i Norge, og det var 9736 skilsmisser.

Nettavisen har den siste uken satt fokus på konfliktfylte skilsmisser, og konsekvensene for barn. Her er noen av artiklene:

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere