RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bacon kan gi KOLS

Sist oppdatert:
Store mengder av bacon og annen spekemat øker risikoen for KOLS.

(SIDE2): Amerikanske forskere har funnet ut at personer som spiser spekemat minst 14 ganger i måneden, har større sjanse for å utvikle lungelidelsen KOLS enn andre, ifølge BBC News.

Stor studie
Det skal være det høye nivået av nitritter som er skadelig i store mengder. Nitritt er tilsetningsstoffer som brukes som konverseringsmidler i enkelte kjøttprodukter, skriver Matportalen.no. Grunnen til at det brukes, er for å unngå bakterievekst.

Forskerne undersøkte mer enn 7000 personer som deltok i en omfattende helseundersøkelse mellom 1988 til 1994.

De sjekket deltakernes lungefunksjon og risikoen for å utvikle KOLS, og fant altså ut at de som spiste svært mye spekemat ofte hadde dårligst lunger.

Så bort i fra røyking
Studien viser at det er menn med lav sosioøkonomisk status og som røyker, som spiser mest spekemat.

Røyking gir den største risikoen for å utvikle KOLS. Ifølge forskerne skal de imidlertid ha sett bort i fra dette i studien. Forskerne ønsker likevel flere studier for å bekrefte resultatene.

Men selv om risikoen høres skummel ut, trenger du ikke kutte ut søndags-baconet likevel. Spekemat 14 ganger i måneden tilsier at du må spise det hver dag i to uker hver eneste måned.

Tror det stemmer
Professor Peter Calverly ved British Thoracic Society tror at studien kan stemme.

- Denne studien viser at andre faktorer enn røyking kan føre til KOLS, sier han ifølge BBC News.

Studien er publisert i American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Farlig lidelse
Omtrent 200.000 nordmenn er rammet at kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS). Ni av ti personer får lidelsen på grunn av røyking, skriver Astmainfo.no.

Sykdommen oppstår ved at luftrørene som går til lungene blir tette på grunn av hevelse og slim og at lungebobler som tilfører frisk luft til blodet, er ødelagt.

Ifølge Lommelegen.no, regner WHO med at KOLS vil være en av verdens hyppigste dødsårsaker innen 2020.

Lite i Norge
Spekemat er saltet, speket eller tørket kjøtt, skriver Matprat.no.

Det inkluderer blant annet fenalår, spekeskinke, fårepølse og bacon.

Tidligere forskning har vist at bacon kan gi kreft:

Bacon kan gi kreft

Norske myndigheter er restriktive i godkjennelsen av nitritt i norske produkter.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere