RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
KLEDD FOR KULDA: Denne chihuahuaen slipper å bekymre seg for kulda, det har nemlig matmor gjort.
KLEDD FOR KULDA: Denne chihuahuaen slipper å bekymre seg for kulda, det har nemlig matmor gjort. Foto: FREDERIC J. BROWN (AFP)

Bikkjekaldt!

Sist oppdatert:
Med mange minus må man ta sine forholdsregler, også med hundene. Lær hvordan du beskytter hunden din her!

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Det er sprengkaldt i hele landet, Røros er på topp med minus 41 grader. Hunder skal ut noen ganger om dagen uansett, hvordan klarer de seg i kulda?

Store hunderaser med mye pels er naturlig rustet mot været, men de mange tusen miniatyrhundene har det ikke lett utendørs. Dittdyr har snakket med hundeekspert Gry Løberg i Manimal om hvordan du beskytter hunden din.

- Hvilke hunderaser fryser mest?

- De minste hunderasene med tynn pels er mest utsatt, små hunder har mye overflate i forhold til kroppsvolum og fryser lettere, sier Løberg til Dittdyr.

Hvis hunden ikke vil ut, og helst hjem så fort som mulig bør man ta hensyn til det.

- Noen hunder blir ekstra aktive i kulda, og springer for å holde varmen. Andre blir forknytt og skjelver. Man kan gjerne løfte opp hunden og varme den litt. Det er viktig å holde hunden i aktivitet i kulda.

Se også: Valpen har kalde føtter!

Les også: Hva sier hunden egentlig?

Les også: Slik kommer du og hunden i toppform

Kle på hunden din!
Selv om noen syns det virket jålete er det lurt å kle på hunden.

- Hvis hunden fryser er det bare å ta på klær, akkurat som hos mennesker. Man kan gjerne bruke menneskeklær hvis man har noe som passer, forteller eksperten.

Det er ingen skam å kjøpe hundeklær heller.

- Hunder synes det er helt greit å bruke klær i kulda. Spør i butikken så finner man noe som passer til hunden og hunderasen. Husk at det er kaldere nede langs bakken, små hunder med korte bein må man passe ekstra godt på.

- Hva med hundesko, har det noe for seg?

- Ja da, det beskytter både mot kulden, og det forhindrer at isklumper setter seg fast i potene.

- Er alle hunder komfortable med påkledning?

- I utgangspunktet det ingenting galt med klær, selv om noen hunder ikke liker å bli kledd på. Det er lurt å gjøre selve påkledningen så hyggelig som mulig. Noen hunder har også dårlige erfaringer med trange eller kløende plagg.

Les også: Pisk eller gulrot til hunden?

Les også: – Hunder er bedre enn katter

Kalde testikler
Hannhunder er mer utsatt for kulde enn tisper, rett å slett fordi de fryser på de edlere deler, så mye at de risikerer forfrysning.

- Hundeklær er laget med åpninger der det trengs, så man unngår at de griser til plaggene. Øreflipper er også utsatte for forfrysninger.

- Hva med hundens egen pels?

- Noen hunderaser har heller ikke isolerende ullaktig pels innerst, men bare en dekkpels som ikke varmer. Disse fryser veldig i dette været.

- Noe mer man må huske på?

- Ja, hver enkelt hund tilpasser seg omgivelsene sine. Hunder som er mye ute eller bor i hundegård utvikler varmere pels enn andre hunder, og de er bedre rustet mot kulde.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere