RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Billig = bra

Sist oppdatert:
Prisene på batterier varierer voldsomt. Testresultater og batteritips finner du her.

I enhver husholdning finner du AA-batterier i apparater som klokker, fjernkontroller, radioer, kameraer og liknende.

Kan kastes

Men hvor gjør du av batteriene når de er brukt opp? Ifølge Grønn Hverdag kan fleste batteriene trygt hives i søpla. Dette er batterier som:

- vanlige alkaliske batterier og brunsteinsbatterier: disse er merket alkaline og inneholder ikke miljøgifter.
- lithiumbatterier:inneholder heller ikke miljøgifter.

Må leveres inn
Andre batterier regnes som EE-avfall og skal leveres inn. Dette er batterier som:

- knappcellebatterier: kjennetegnes ved at de er formet som knapper og er sølvfargede. Dette er batterier som brukes i blant annet armbåndsur. Noen inneholder blant annet kvikksølv, og skal derfor leveres inn.
- alle oppladbare batterier: noen av disse inneholder miljøgifter og går dessuten til materialgjenvinning. Dette gjelder også mobiltelefonbatterier. - bilbatterier inneholder bly, og kan leveres inn til bensinstasjon eller bilforhandlere.
- innebygde batterier: i leker, klær og liknende.

Billige batterier kom bra ut
Stadig færre anvender vel og merke oppladbare batterier. For det viktigste for forbrukerne synes å være lang batterilevetid, framfor at de kan gjenbrukes.

I den anledning har det svenske forbrukermagasinet Råd & Røn har testet ti ulike AA-batterier. Testen viste at billig faktisk er ganske bra.

Levetiden på batteriene varierte fra 19 til 22 timer. Testens billigste batterier fra Ikea og Euroshopper kom godt ut i testen. De koster henholdsvis 1,90 kronerog 2,30 kroner per batteri. Ikeabatteriet hadde en driftstid på 20 timer og 50 minutter, mens batteriet fra Euroshopper varte i 21 timer og 34 minutter.

GP Digi 1 var det desidert dyreste batteriet i testen og kostet hele 18,40 kroner per batteri. Det hadde en driftstid på kun 19 timer og 4 miinutter.

Best driftstid hadde batteriet Ultra M3 fra Duracell. Det er litt dyrere enn gjennomsnittet med ca 12 kroner per batteri, men varte til gjengjeld i 22 timer og 16 minutter.

Råd og Røn understreker i testen at Ikeabatteriene gir deg mest driftstid for pengene.

Oppbevar batteriene kjølig
De fleste oppbevarer batteriene sine i et skap eller i verktøykassen. Men det bete er faktisk å lagre batteriene på et kjølig sted, for eksempel i kjøleskapet. Batteriene kan ligge i romtemperatur like før du begynner å bruke dem.

(Kilde: gronnhverdag.no og Statens Forurensningstilsyn)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere