RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Camilla Flaatten (Mediehuset Nettavisen)

Billige bobler til 17. mai

Sist oppdatert:
Vi gir deg tips til nasjonaldagen.

(SIDE2): Det er ikke bare salutter som smeller på 17. mai, rundt de mange frokost- og brunsjbord hører det med musserende vin når vi feire den store dagen.

Musserende bobler, både hvite og rosa, øker i salg for hvert eneste år som går og har blitt svært poplært blant nordmenn. Særlig er det Italia som står for brorparten av salget, og prosecco har blitt en storfavoritt i landet.

I Side2s test til nasjonaldagen finnes et lite knippe av alt det rimelige av musserende vin fra både Italia, Frankrike, Spania og Chile.

Crémant de Bourgogne Brut Millésimé 2008, Frankrike
(#731401, kr 149,90. Basisutvalg)

Lys gulgrønn.

Dufter godt av sitrus, eple og mineraler. Høy sure. Lang ettersmak. Så nær en champagne man kan komme - for halve prisen.

Lekker mousse av små elegante bobler, perfekt. Nydelig lang mineralsk ettersmak, sylskarp syre, god munnfølelse. Hurra! kommer det fra panelet.

En flott crémant til et frokostbord fullt av deilig kald sjømat, til aperitiff eller til skalldyr senere på kvelden.

Laget på 100% Chardonnay.

Equilibri Natural Funambul Brut Natur Cava, Spania
(#9787101, kr 154,90. Bestillingsutvalg)

Lys strågul.

Dufter godt av sitrus, eplekjerne, grapefrukt og mineraler.

En knusktørr cava med masse sitrus, en del mineraler i en ganske lang, og lett bitter ettersmak. Nydelig syre og god, kremet mousse. Kan nok være i tørreste laget for en del, men den ble tatt veldig godt imot i panelet.

Ville valgt denne til en gåselever eller annen fettholdig festmat på 17. mai - eller selvsagt til skalldyrfatet.

Laget på 50% Xarel·lo , 25% Macabeo 25% og Parellada 25%.

Crémant de Bourgogne Charme Blanc de Blancs Extra Brut, Frankrike
(#9106401, kr 164,90. Basisutvalg)

Dyp strågul. Dufter godt av brødbakst, modne epler, sitrus og et hint av mineraler.

Fin og frisk mousse - deilige bobler i glasset. Nydelig syrlighet med en lang ettersmak av ferskt brød, sitrus og mineraltoner. Høy syre, god fyldighet.

Denne ville panelet sprettet tidlig 17. mai-morgen for en ekstra god start på dagen. Ville også valgt til reker, østers eller annet godt skalldyr.

Laget på 100% Chardonnay.

Giol Prosecco Spumante Brut, Italia
(#1572901, kr 114,90. Basisutvalg)

Helt lys gul.

Medium intensitet på duft av blomster, pære og eple. Tørr og frisk, men litt anonym i smaksbildet.

Lettdrikkelig med helt ok syre og mild kremet mousse. Lett sødmestreif.

En helt fin prosecco til aperitiff.

Laget på 100% Glera.

Rotari Talento Brut, Italia
(#2031901, kr 136. Bestillingsutvalg)

Strågul.

God og medium intensitet på aroma av epler, sitrus blomster og med et hint av mineraler.

Frisk og ren i smaken, med en medium lang ettersmak. Fin balanse og moden på smak med noe nøtter i en medium lang finish. Store flotte bobler.

Ville valgt til aperitiff eller til koldtbord av sjømat og skalldyr.

Laget på 90% Chardonnay og 10% Pinot Nero.

Zonin Prosecco, Italia
(#5933801, kr 159,90. Bestillingsutvalg)

Helt lys gul. Veldig lett duft av friske jordbær, litt sitrus og eple.

+

Veldig fersk, frisk og saftig på smak.

Lett ettersmak, men det er mye eple å spore her og med noe nøtt i ettersmaken. Medium syre,ok sødme, medium fylde med små, elegante bobler.

Laget på 100% Glera.

MUSSERENDE ROSÉ:

Solér Jové Brut Rosé, Spania
(#9724801, kr 108. Basisutvalg)

Intens mursteinsrød. Masse jordbær, sitrus og eple i en frisk og fin aroma.

Veldig lettdrikkelig og livlig i stilen. Ren på smak med høy syre - men den er godt balansert med sødmen og dermed føles den ikke snerpete i munnen. Frisk, saftig og fruktig ettersmak med masse røde bær i slutten. Lett og fin mousse.

Passer dem som er redd for at sprudlende vin skal føles «surt», denne er vennlig, balansert og tørr - og føles ikke for søt selv med åtte gram restsukker.

Et eneste stort hurra-meg-rundt og gratulerer-med-dagen-Norge i panelet.

Ville valg til aperitiff.

Laget på den lokale druesorten Trepat.

Cuvee Rosé Spumante Brut, Italia
(#431201, kr 129,90. Nyhet i bestillingsutvalg)

Medium dyp, fin ferskenfarge. Ganske mild, men frisk aroma av friske røde bær, søte blomster, og litt mineraler. En i panelet får duftassosiasjoner til en tur på barndommens blomstereng ved sjøen.

+

Den er tørr og frisk i smaken, men har innslag av sødme i ettersmak. Lettdrikkelig med lett og fin ettersmak av jordbær, rips og noe mineraler. Denne er ikke for syrlig, så den egner seg godt for de fleste ganer til en aperitiff. Flotte bobler.

Får pluss på terning for pris og tilgjengelighet i smaken.

Laget på 60% Pinot Nero og 40% Merlot.

Clotilde Davenne Crémant De Bourgogne Rosé, Frankrike
(#507501, kr 144,90. Bestillingsutvalg)

Flott farge - helt lysrosa.

Tiltalende aroma av jordbær, eplekjerne og sitrus med noe kjeks og mineraler.

Frisk med tørr med en lett bitter ettersmak. Litt jordbær og grapefrukt med mye mineraler i en medium lang ettersmak. Helt kripsy og tørr med høy syre. Fin mousse.

Ville valgt til aperitiff.

Laget på 100% Pinot Noir.

Anna Boecklin Crémant d'Alsace Rosé Brut, Frankrike
(#496701, kr 133,70. Nyhet i basisutvalget)

Helt lysrosa.

Dufter lett av epler, bakst og sitrus. Veldig frisk og fin på smaken, elegante bobler, og livlig stil. Epler og sitrus i en saftig ettersmak.

Mot halvtørr, men med godt balansert syre, så den føles ikke for søt.

Flott til aperitiff.

Laget på 100% Pinot Noir.

Blanc Fousy Crèmant de Loire, Frankrike
(#9688201, kr 122,90. Basisutvalg)

Lys lakserosa.

Dufter lett av jordbær, noe steinfrukt, melon og urter.

Den er tørr, men har ikke med superhøy syre, men noe sødme som gjør den lettdrikkelig og vennlig i smaken. Urtepreget og med hint av kjeks i slutten. Kremet mousse.

Flott og elegant crémant til aperitiff, men ville gått for denne til nasjonaldagens frokost/brunsj.

Laget på Cabernet Franc 60%, Pinot Noir 30%, Grolleau 10%.

Cono Sur Rosé, Chile
(#436501, kr 129,90. Bestillingsutvalg)

Fin lys lakserosa farge.

Medium intens duft av friske røde bær som bringebær og kirsebær med litt sitrustoner.

Lettdrikkelig og frisk i smaken,lett ettersmak av friske røde bær og noe sitrus. Saftig.

Hurra! Denne er super til aperitiff.

Laget på 100% Pinot Noir.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere