RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bli sunn med salat

Sist oppdatert:
Salat er midt i blinken etter flere uker med julemat. Vi gir deg tips og inspirasjon til å lage de lekreste salatene.

(SIDE2): Det er lett for at vi lager salaten på samme måte hver gang, noe som lett kan bli litt kjedelig. Forandring fryder, også for salater. Derfor kan det være greit å hente litt ny inspirasjon, før du setter i gang.

Sprø salatblad
I en grønn salat kan du blande flere salattyper. Ikke bare ser de forskjellige ut, de har ulik smak også.

Vask, tørk og avkjøl bladene, så holder de seg sprøe lenger. Det er også lurt å dele dem opp ved å rive istedenfor å kutte med kniv. Da følges fibrene i salaten naturlig.

Rått og bakt
Fordi de aller fleste ingrediensene kan spises rå i en salat, er dette en ideell middag hvis du har dårlig tid.

Hvis du derimot kan gjøre deg ekstra flid med grøntforet, kan du for eksempel blande inn bakte grønnsaker. Aubergine, squash og paprika egner seg veldig godt til dette. Du baker dem enkelt på 225 grader i stekeovnen i en ildfast form smurt med olivenolje. Skjær grønnsakene i biter, dryss over salt, pepper og litt ekstra olje, og la dem stå i ovnen i ca. 20 minutter. Rør innimellom.

Mer mettende
Vil du gjøre salaten mer mettende, kan du tilsette for eksempel pasta og ris. Eller hvorfor ikke slå til med noe mer eksotisk som bulgur og couscous?

Les om tilberedning av bulgur og couscous her.

Hvis du vil ha poteter til, kan du dele dem opp i båter, dyppe dem i olje og krydre med salt, pepper og gjerne litt rosmarin eller andre urter. 20 minutter i stekeovnen bør gjøre dem sprøstekte, men tiden avhenger av størrelsen.

Bønner og linser gjør også salaten mer mettende. Det samme gjør brød ved siden av. Server det rykende ferskt, det skjerper appetitten flere hakk.

Ost, kjøtt og fisk
Du kan også kombinere med biter av ost, kjøtt eller fisk.

Å steke en kyllingfilet går fort, og så smaker det veldig godt. Er du glad i fisk kan du bytte ut kyllingen med laks. Fisk som er røkt eller gravet gir en spennende smak blant alt det grønne.

Knasende topping
Et dryss brødkrutonger eller nøtter hører ofte med i salater. Det gjør at det knaser litt ekstra.

Nøttene blir spesielt gode hvis du rister dem lett i en stekepanne med litt smør og krydder.

For å toppe godsakene kan du kverne over pepper eller strø over friske krydderurter.

Dress opp salaten
Dressing kan være så enkelt som en god olivenolje, kanskje iblandet litt balsamicoeddik. Eller hva med tzatsiki eller pesto? En annen mulighet er å lage en rømmedressing med litt krydder, noen friske urter, sennep eller hvitløk. Husk at dressingen skal kle salaten. Den skal fremheve ingrediensene, ikke skjule dem. Dypp en salatingrediens i dressingen for en smaksprøve. Når du er fornøyd med resultatet må du samtidig passe på ikke å overdrive mengden dressing. Da vil salaten falle sammen.

Vel bekomme.

Les mer om mat på www.artoftaste.no

Flere oppskrifter fra Art of Taste:
Avokadosalat med strimlet svinekjøtt
Grønn salat med avokado, sukkererter og pæredressing
Aspargessalat med lime- og hasselnøttsmør
Gresk kyllingsalat
Paprikasalat med feta og oliven
Pastasalat med spekeskinke og sprøstekt morrpølse
Diverse dressinger

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere