RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Thinkstock)

De 15 beste og billigste vinnyhetene

Nye klassikere preger vinhyllene.

(SIDE2): Hvis du er glad i vin fra den «gamle verden», så er dette definitivt nyhetsslippet å merke seg.

Digger du Riesling?
Denne helgen dukker det opp en hel rekke kjente og kjære viner fra tradisjonsrike vinmarker i Tyskland, Frankrike, Italia og Spania.

Selv om det lakker mot høst står hvitvinene fremdeles sterkt, og det lanseres en hel rekke spennende Riesling fra Tyskland. Riesling er i stor grad matvin, og nyhetene denne gangen passer godt til høstens krabbe, kreps og annen sjømat.

Vinmonopolet har selv valgt å fokusere på klassikere i nyhetsslippet denne gangen, og lar røde druer som Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo og Sangiovese prege store deler av nyhetene.

Side2 har smakt seg igjennom de 85 nye vinene, og plukket ut det vi mener er de beste kjøpene denne gangen.

San Venanzio Fortunato Valdobbiadene Brut, Italia
(#9474601, kr 129,90)

Helt lys gul. Lett aroma av noe epler, sitrus og litt kjeks.

Fruktig og fersk på smak med medium pluss på syre. En del restsukker, men i god balanse med syren.

Lettdrikkelig og god prosecco som passer til festlige lag.

Laget på 100% Glera.

Palmer Brut, Frankrike
(#3327701, kr 269,90)

Lys strågul.

Medium pluss aroma av bakst, kjeks og mineraler - steinete samt sitrus og friske grønne epler.

Høy syre, medium lengde, veldig god friskhet og balanse - en skikkelig god champagne til en meget god pris. Super mousse.

Champagne er aldri «billig», men dette er en veldig god pris på en god klassiker og verdt pengene. Denne er endelig tilbake i basis.

Laget på 45% Chardonnay, 45% Pinot Noir og 10% Pinot Meunier.

Kruger-Rumpf Quarzit Riesling Trocken, Tyskland
(#644001, kr 150)

Lys grønngul.

Blomster, urter og epler i en medium intens aroma.

Sval og med god friskhet i begynnelsen - denne har høy syre i riktig god balanse med en fin restsødmen.

Litt mineraler, friske epler, blomster og sitrus i en medium lang ettersmak.

Ville valgt til krabber eller andre skalldyr.

Laget på 100% Riesling.

Schweinhardt Löhrer Berg Riesling Trocken 2012, Tyskland
(#728401, kr 139,90)

Lys grønngul. Frisk aroma av grønne epler, sirtus og urter.

Deilig steinete på smak med god friskhet og lett sødmefølelse. Godt balansert. Urter, blomster og epler i en medium lang ettersmak.

Pluss for god pris.

Ville valgt til høstens skalldyrfest.

Laget på 100% Riesling.

Bickelmaier Oestricher Lenchen Riesling Spätlese Trocken 2012, Tyskland
(#641601, kr 151,90)

Lys gulgrønn. Medium pluss intensitet på aroma av grønne epler, mineraler, honningtoner og steinfrukt.

Deilig sødmerik i god balanse til den høye syren. Medium lengde, medium fyldighet med en medium pluss ettersmak av epler, sitrus og litt fersken. Fine mineraltoner også.

Noe mer sødme i denne enn de foregående rieslingene.

Pluss for god pris.

Ville valgt til skalldyr, fiskeretter eller lyst kjøtt.

Laget på 100% Riesling.

Künstler Rüdesheimer Bischofsberg Riesling Trocken Alte Reben 2011, Tyskland
(#9908401, kr 174,90)

Medium strågul.

Medium pluss på aromaintensitet, her kommer de fyldigere og voksnere Riesling-tonene fram i form av av petroleum, mineraler og kjeks over friske epler og sitrus.

Deilig lang ettersmak av modne epler, sitrus med sødmen som pirrer på tunga og syren som koser seg på siden av munnhulen.

God fyldighet, smaksrik og med medium pluss lengde.

En veldig god Riesling som passer til fisk med kremet, frisk saus eller deilige skalldyr.

Laget på 100% Riesling.

Amalaya 2011, Argentina
(#9629601, kr 127,50)

Vi må ha med et innslag fra den «nye verden» - og rødvin fra de høytilggende fjellene (1700 moh) i Salta, Argentina er et spennende valg til kjøligere høstkvelder, synes vi. Denne er verdt et forsøk.

Dyp rubinrød.

Medium aroma av mørke røde bær som skogsbær, urter og litt lær.

Fin balanse i sødme og syre, god ettersmak av mørke røde bær, krydder og litt urter. Saftig og fersk med fast ettersmak.

En god malbec-blend som passer godt til kosevin.

Pluss for pris.

Laget på 70% Malbec, 10% Cabernet Sauvignon, 10% Syrah, 5% Tannant og 5% Bonarda.

The Crossings Pinot Noir, New Zealand
(#576501, kr 150)

En annen brukbar nyhet fra den nye vinverden er Pinot Noir fra New Zealand. Dette er en lettdrikkelig og god variant herfra, vel verdt pengene.

Medium dyp blårød. Medium aroma av modne lyserøde bær, litt urter og blomster.

Kjølig og sval i stilen, god friskhet med smak av friske røde bær utover i en medium lang ettersmak. Medium fyldighet. Livlig, men litt ung i stilen.

Laget på 100% Pinot Noir.

Monteraponi Badia a San Michele Chianti Classico 2010, Italia
(#780101, kr 145)

Medium rubinrød. Dufter godt av friske kirsebær over urter.

En god Chianti, frisk og saftig med fyldige tanniner, god munnfølelse - kanskje litt undermoden med noe grønt urtepreg i slutten.

Litt varmende ettermsmak. Medium fyldighet, medium syre og medium lengde.

Ville valgt til lam eller pasta med fyldig tomatsaus.

Laget på 95% Sangiovese og 5% Cabernet Sauvignon.

Habrard Crozes-Hermitage 2011, Frankrike
(#744601, kr 179,90)

Kanskje en litt stivere pris enn for mange den magiske 150-kroners grensen, men dette er et meget godt kjøp vel verdt de ekstra tikronene.

Dyp blålilla.

God og kraftig aroma av mørke røde bær som solbær og skogsbær, urter og lakris.

Fersk og frisk i smaken, god saftighet, ren munnfølelse, lett sødmefull og med velintegrerte tanniner.

Godt kjøp.

Passer fint til viltkjøttet.

Laget på 100% Syrah.

Plaimont Ch. de Pierron 2006, Frankrike
(#630501, kr 149,90)

Dyp rubinrød.

Kjølig og sval aroma av solbær, urter og fattoner.

Sval i starten, tørre og gode tanniner, medium syre og med velintegrert fat. Fint utviklet, kan drikkes nå, men kan også ligge i noen år til.

Meget god pris for super vin fra det sørlige Frankrike.

Ville valgt til høstens lammekalas.

Laget på 50% Tannat, 20% Cabernet Sauvignon, 20% Cabernet Franc og 10% Fer.

Via Romana 2009, Spania
(#680101, kr 145)

Medium blålilla.

Medium aroma av mørke røde bær og vanilje, og litt grønne urter.

Saftig og frisk med masse velintegrerte fattoner, en av de bedre, rimelige spanske i slippet.

Lang ettersmak av vanilje og mørke røde, modne bær. Velbalansert.

Ville valgt som kosevin.

Laget på 100% Mencia.

Signorelli Amarone della Valpolicella 2010, Italia
(#803501, 199,90)

Amarone er noe av det mest populære på norske pol, nordmenn elsker den fyldige italineren. Dette er den rimeligeste blant nyhetene denne gangen, og den leverer varene.

Medium dyp rustrød.

Medium på duft - ennå litt lukket. Men en kjenner noe tørket frukt og fat. Veldig god friskhet og god sødme-balanse i smaksbildet.

Medium pluss ettersmak av tørket frukt, røde bær, sigarboks, og litt bitterhet i slutten. Medium pluss fyldighet.

Selv om det er en skikkelig fyldig vin med høy alkoholprosent (15%), så ville vi valgt denne til høstens vilt.

Laget på 70% Corvina, 25% Rondinella og 5% Molinara.

Alléno Chapoutier Crozes-Hermitage 2011, Frankrike
(#802801, kr 164,90)

Dyp blålilla.

Mye aroma av mørke røde bær, krydder og fatpreg.

Dette er en voksen vin som fint kan nytes nå, men som lett kan ligge i noen år. Den er sval og kjølig i smaksbildet, mye krydder og solbær i ettersmaken. Medium pluss fylde, medium syre og medium lengde. Fin saftighet.

Deilig vin til en veldig god pris - fin til høstens vilt.

Laget på 100% Syrah.

Vidal-Fleury Crozes-Hermitage 2010, Frankrike
(#3492201, kr 182,90)

Mørk blårød.

Krydder, urter og mørk rød frukt i medium intens duft.

Veldig god saftighet med masse frisk frukt i en relativt lang ettersmak, god munnfølelse. Ettersmaken er preget av solbær, fat og kaffe.

Medium syre, medium fyldighet og medium lengde.

Godt valg til kosevin eller til vilt og lam.

Laget på 100% Syrah.

Fredag 6. september slippes det hele 101 nyheter i basisutvalget på Vinmonopolet.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere