RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De beste januarvinene

Sist oppdatert:
70 nye produkter er tilgjengelig på polet førstkommende lørdag. Her er en gjennomgang av de beste vinene.

(SIDE2): I januarslippet fra polet finner vi 35 rødviner, 4 hvitviner, 1 musserende vin, 10 sterkviner, 11 brenneviner og 1 sterkøl. Alle produktene blir tilgjengelig i utsalgene førstkommende lørdag. Vi skal i det følgende konsentrere oss om vinene.

Polet har i januar tørr sherry som fokusområde. Men er ikke sherry en ganske søt vin? Jo, den kan være det også. Sherry er en sterkvin (tilsatt brandy), og dekker alt fra det knasende tørre til det ekstremt søte. Fargen varierer fra blek gul til dyp brun. Polet har altså valgt å satse på tørr sherry, og blant dem finnes det flere typer. Fino og manzanilla er de lyseste, letteste og mest delikate. Oloroso er en mørkere og litt kraftigere type, mens amontillado er en lagret fino, som stilmessig kan minne om en oloroso.

Sherry til tapas
Tørr sherry er en veldig fin aperitiff. I tillegg passer vinen bra til consommé (klare supper basert på kraft/buljong).

Men det er nå engang til tapas at tørr sherry virkelig kommer til sin rett. Tapas, med sitt mylder av forskjellige smaker, er ikke så lett å kombinere med hvitvin eller rødvin. Spanjolene drikker både øl og cava til tapas, men mest av alt drikker de tørr sherry! Når du serverer sherry, skal den være kjølig, ikke kald, omkring 8-12 grader.

Har du lyst å prøve tapas og tørr sherry? Spennende tapasoppskrifter finner du her.

Alle vinene i polets januarslipp ble smakt av Robert Lie. Robert er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere og har sitt daglige virke som vinansvarlig på Bagatelle. Anmeldelser av alle vinene som scorer 75 poeng og høyere finner du på linkene nederst i denne artikkelen, men først vil vi gjerne trekke frem noen av de beste kjøpene, og vi begynner med sherry.

Merecedor Oloroso, vnr 10344, kr 80 (halvflaske), 90 poeng.
Fra produsenten Wisdom & Warter. Dyp gyllenbrun med hint av grønt. Søtlig duft av aprikos, sviske og fiken. God fylde med søtlig frukt og fin syre. Lang og tørr, nøttepreget ettersmak. God balanse.

Den beste vinen i hele slippet, uansett pris, er også en sherry. Vi gjør oppmerksom på at dette er en partivare, med et meget begrenset antall flasker tilgjengelig. Du finner den trolig kun på noen av de mest velassorterte polutsalgene i de største byene.

Lustau VOS Oloroso 20 Years, vnr 10372, kr 525,60, 93 poeng.
Fra produsenten Emilio Lustau. Dyp brun med hint av grønt. Intens og kompleks duft av aprikos, nøtter, sviske, rosin, treverk og vanilje. Fyldig med moden og søtlig frukt. Meget lang og tørr, nøttepreget ettersmak. Rik og flott balansert stil.

De hvite og musserende vinene var ikke så mye å skrive hjem om denne gang, men vi fant tre svært gode rødvinskjøp, den første på papp og de to andre på flaske.

Tanami Road Shiraz Cabernet Sauvignon, vnr 55132, kr 311 (3L), 80 poeng.
Fra produsenten CSA i Western Australia. Dyp rød med svakt utviklet kant. Dufter av solbær og blåbær. God fylde med søtlig frukt, middels syre og bløte, saftige tanniner. Grei lengde.

Chantovent Cabernet Sauvignon 2005, vnr 15405, kr 90, 83 poeng.
Fra produsenten Jean d'Alibert i Oc i Syd-Frankrike. Dyp rød med svakt utviklet kant. Dufter av solbær og kirsebær. Middels til god fylde med frisk frukt, fin syre og saftige tanniner.

Ch. Aigues Vives 2004, vnr 10250, kr 104, 85 poeng.
Fra produsenten Philippe Dourthe i Corbières i Syd-Frankrike. Dyp rød med svakt utviklet kant. Fin duft av mørke bær, kaffe, urter og anis. God fylde med søtlig frukt, som balanseres av fin syre. Bra lengde med markerte tanniner.

Alle disse tre rødvinene går godt til rødt kjøtt, både okse, lam og vilt. Spesielt Aigues Vives tåler ganske kraftig kost.

Anmeldelser av alle vinene som scorer 75 poeng og høyere finner du på linkene nedenfor.

Rødvin
Hvitvin
Musserende vin
Sterkvin

Les mer om mat på www.artoftaste.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere