RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Illustrasjon
Illustrasjon Foto: Illustrasjon (Trening.no)

Denne melka inneholder mer av de gode fettsyrene

Sist oppdatert:
Mer omega-3 i økologisk melk.

(SIDE2:) Ifølge ny forskning inneholder økologisk melk mer omega-3 og mindre omega-6, og et forhold mellom de to fettsyrene som er hele 2,5 ganger bedre i økologisk enn i annen melk.

Vi får i oss for lite omega-3 og for mye omega-6

Charles Benbrook ved amerikanske Washington State University har testet ut 384 prøver av økologisk og vanlig melk fra hele USA. Resultatet viser at økologisk melk har høyere nivå av de fettsyrene vi bør spise mer av samt mindre av de fettsyrene man bør spise mindre av, skriver forskning.no.

Benbrook er vitenskapelig rådgiver for øko-tilhengerne Organic Center, og det skal nevnes at studien er delvis finansiert av den økologiske samvirkeorganisasjonen Cropp.

I dag er det mange som har et kosthold som inneholder for mye omega-6 og for lite omega-3.

Ifølge Nifes, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning, henger det høye forholdstallet mellom omega-6- og omega-3-fettsyrer sammen med blant annet økt risiko for hjerte- og karsykdommer, kreft og betennelser.

Kostholdet til kua som avgjør

Ifølge undersøkelsen til Charles Benbrook er forholdet mellom omega-6 og omega-3 i melk, 5,8. Den økologiske melken inneholder 25 prosent mindre omega-6 og 62 prosent mer omega-3. Dermed kommer undersøkelsen ut med et forhold på 2,3 i økologisk melk. Det vil si at den økologiske melken inneholder 2,3 ganger mer omega-6 enn omega-3.

Tidligere har også skotske og engelske forskere funnet et bedre forhold mellom omega-6 og omega-6 i økologisk enn i konvensjonell melk.

Ifølge professor Mark Hanigan er det kostholdet til kua som er med på å påvirke innholdet av omega-3 og omega-6 i melken. Han mener at kyr som har bedre tilgang til beite og som spiser mye gress og annet grøntfôr, får endret sammensetningen av melkefettet i forhold til dem som spiser mer kraftfôr.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere