RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Dessertvin er sexy

Sist oppdatert:
Søtt i glasset er ikke bare for den gamle tanta lenger. Imponer gjestene med noe søtt til det søte.

(SIDE2): Vi går inn i en høytid der dessert og kos i dagevis gjerne er hovedregel i de aller fleste hjem. Sju slag blir bakt, riskrem og multekrem hører med, og kraftige sjokoladebaserte desserter og bløtkaker... Ja, det skal være søtt og godt i julen.

Så hvorfor ikke imponere med en skikkelig god dessertvin når en først har gjort seg flid med en god dessert? Det er virkelig en perfekt avslutning på en hyggelig kveld med god mat.

Side2 har testet et bredt utvalg dessertviner som passer til den søte julekosen, og ikke minst til et godt ostefat. Det er vanskelig å finne dessertvin til desserten, men det finnes en god huskeregel; vinen skal være like søt eller søtere enn desserten.

Samtlige viner skal serveres godt avkjølt, og i små glass slik at aromaene kommer tydelig fram.

God jul!

Muscat Beaumes de Venise 2010, Frankrike
(#99127, kr 215. Basisutvalg)

Lett honning og litt aprikos, med hint av drue og litt blomst. Man kan kjenne alkoholen som stikker litt, ikke så rart siden det er sprit som er tilsatt vin. Men den har god syre, fin lengde med en god friskhet i slutten.

Ville valgt til riskrem eller noen gode oster.

Laget på 100 % Muscat, og har 15% alkohol.

Re Teodorico Recioto della Valpolicella 2004, Italia
(#57914, kr 320. Bestillingsutvalg)

Dufter lett av rosin og litt mørk bærfrukt. God munnfølelse med kirsebær, og litt bitterhet av kirsebærstein.

En del tannin, men de er godt integrert, god syre, men ikke overraskende søt. God lengde med fin fruktighet i slutten, og litt sødme. God friskhet som balanserer sødmen.

Ville valgt denne til is med kirsebær, mørk sjokolade og pepperkaker.

Laget på Corvina, Rondinella og Molinara, og har 13,5% alkohol.

Mas Amiel Vintage 2010, Maury, Frankrike
(#30911, kr 245. Basisutvalg)

Dyp mørk rød. Litt mose og fuktig høstløv i duft sammen med mørke bær. Stor og god med masse gode modne kirsebær i slutten, frisk og rik syrlighet over god sødme. Godt integrert med alkohol, og veldig behagelig munnfølelse.

Ville valgt til mørk sjokoladekake, men kan også fungere til lite sukret multekrem og riskrem med skikkelig kirsebærsaus.

Laget på 100% Grenache, og har 16,5% alkohol.

Braastad Pineau des Charentes, Cognac, Frankrike
(#13771 , kr 219. Bestillingsutvalg).

Middels dyp gyllenbrun i fargen. Aroma av tørket frukt med preg av druer og litt sjokolade. Ettersmaken er lang og god, med fin sødme i balanse med syren. En lett konjakkanelse kan man få helt i slutten.

Denne dessertvinen er perfekt til både pepperkakene, og til gåselever og blåskimmelosten.

(Den går fremdeles under navnet Tiffon på polets hjemmesider).

Laget på 70% Colombard og 30% Ugni Blanc. Har 17% alkohol.

Louis Eschenauer Sauternes 2010, Frankrike
(#98751, kr 139,90. Bestillingsutvalg).

Lys gyllengul i fargen.

Dufter friskt og aromatisk av herlig botrytisdruer – her er det nye aprikos, honning og litt blomster. God friskhet i smaken, lett bløthet og med mye søte aprikoser i en ren finish.

Vil smake til oster eller julekaken.

Pluss for god pris.

En delikat Sauternes fra Bordeaux laget på 80% Sèmillion, 10% Sauvignon Blanc og 10% Muskadel. Har 13% alkohol.

Nederburg Noble Late Harvest 2011, Western Cape, Sør-Afrika
(#20438, kr 109,90. Basisutvalg)

Middels dyp gyllen i fargen. Tiltalende aroma av aprikos, honning, aprikos og litt fat. Velbalansert syre med en herlig friskhet over det søte. Mye honning og aprikos i slutten – god moden fruktighet.

En super dessertvin til moltekremen eller til en spennende blåskimmelost.

Laget på 78% Chenin Blanc og 22% Muskadel. Har 12% alkohol.

Alles Verloren 2008, Swartland, Sør-Afrika
(#44720, kr 199,90. Bestillingsutvalg) Terningkast: 5

Dufter skarpt av jord, tørket frukt og litt fuktig høstløv. Denne har god syre, fin munnfølelse, men den kan føles litt voldsom litt høy i alkohol som man kjenner godt stikker litt i munnen. Mye daddel i ettersmak.

En rik dessertvin vi ville valgt til sjokoladekake, men den er kraftig og trenger noe å bryne seg på.

Laget på 20% Tinta Barocca, 20% Souzao, 20% Pontiac og 40% lokale varianter. 21% alkohol.

Tokaj Hétsz¿l¿ Sweet Szamorodni 2005, Ungarn
(#9128802, kr 205, Bestillingsutvalg).

Elegant gylden i fargen. Har en intens og tiltalende aroma av tropisk frukt med hint av honning og appelsinskall.

Frisk med god fruktighet, det er som å drikke edel nektar. Men den høye syren gjør det ingenting at den er så søt. God balanse i med andre ord. Ren og delikat.

En virkelig nydelig vin!

Tokaji er en herlig dessertvin, litt utypisk og nærmest eksotisk. Et meget godt valg til en søt nøttekake eller julekake.

Laget på 100% Furmint, delvis botrytiserte druer. Har 12 % alkohol.

Bacalhôa Moscatel de Setùbal 2009, Portugal
(#41957, kr 142,50. Bestillingsutvalg)

Lekker karamellfarget. Masse appelsintoner, karamell og rosiner på duft. Søt og rik på smak – med en lang, frisk ettersmak.

God fyldighet, bløt og med masse appelsin og karamell i slutten.

Denne er søt, uten å bli for søt. En riktig herlig dessertvin.

Vil være perfekt til pepperkakene – eller til blåskimmelosten. Nam!

Laget på 100% Moscatel de Sètubal. Har 17,50 % alkohol.

Mas Janeil Maury 2005, Frankrike
(#56960, kr 199,90. Bestillingsutvalg)

Lys rubinrød. Intenst og behagelig duft av tørket frukt, nøtter og litt appelsinskall, dette er en og juleduft. Veldig god og rik munnfølelse – nesten litt silkeaktig.

Denne nyter man etter at ungene har lagt seg og juleroen senket seg over huset. Kos! Lang og rik ettersmak av tørket frukt, saftig med høy syre og rikelig med runde tanniner.

Vil være nydelig til sjokolademousse og sjokoladefondant.

Laget på 80% Grenache og 20% Carignan. 15,5% alkohol.

(Testen er utført i en lite smakspanel med Sides vinjournalist. Kriteriene for testen er vinens utseende, duft, smak og generelle observasjoner.)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere