RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er godt og billig

Sist oppdatert:
Sunn mat trenger ikke være dyr. Se hvordan kroppen kan bli slankere - og ikke lommeboken.

(SIDE2): Det er januar og de fleste av oss lever på stramt budsjett etter gavekjøp og diverse utskeielser i desember. Kanskje vil du spise sunnere og bedre, men tror det er dyrere enn å kjøpe den billige pizzaen i frysedisken?

Det trenger det ikke å være!

Du må bare vite hvilke råvarer som er rimelige og hvordan de kan brukes på en smart måte.

- Dropp potetgull, hveteboller, mineralvann og dessert-oster, og legg heller rotgrønnsaker, grovbrød og frukt i handlekurven. Da får du mer mat for pengene, sier direktør i Grete Roede, Jeanette Roede.

Unngå også småspising av snacks mellom måltidene og spis heller skikkelig mat regelmessig gjennom dagen, mener hun.

Spar penger
Snacks og godterier koster faktisk ganske mye, og du kan få mye ordentlig og sunn mat for de samme pengene. Tenk på hva du betaler for en sjokolade, og bruk heller de samme pengene på en eksotisk frukt som for eksempel en mango når du vil ha noe ekstra godt. Da stiller du søtbehovet på en sunnere måte.

Planlegg innkjøpene
Planlegg innkjøpene og ukemiddagene slik at du ikke impulshandler hver dag, men begrenser det til en eller to ganger i uken, det kan du spare mye på. Handle gjerne mye når det er tilbud. Et annet godt tips er å lage dobbel porsjon når du lager middag – og fryse resten ned til en annen gang.

Smør matpakke
Å lage matpakke er et veldig rimelig og godt alternativ til lunsj. Lag brødskivene delikate og varier pålegget. Pakk pynten for seg selv i plast så holder det seg sprøtt og godt. Bruk gjerne rester fra middagen på brødskivene dine.

Billige og sunne menyforslag

FROKOST

Havregrøt med kruskakli

1 porsjon

Dette trenger du:

1 dl havregryn med kruskakli

1 dl ekstra lettmelk

11/2 dl vann

1/4 ts salt

1 ts lett syltetøy

1 ss rosiner

Slik gjør du:

Ha melk vann og havregryn i en kasserolle. Kok opp under omrøring. La grøten småkoke i ca 5 minutter til den er passe tykk. Smak til med litt salt før servering.

Server med lett syltetøy og rosiner.

Hjemmelaget frokostblanding

Dette trenger du:

2 1/2 dl store havregryn

2 dl 4-korn

3 ss kruskakli

1 dl solsikkefrø

1 dl hasselnøtter

1 dl rosiner

Slik gjør du:

Ha havregryn, 4-korn, kruskakli, solsikkefrø og hakkede nøtter i en langpanne. Rist blandingen i ovnen på 180 grader i 10 minutter. Rør om en gang i blant. Tilsett rosiner til slutt. Frokostblandningen kan oppbevares i tett glass eller i en boks.

Server med et glass melk eller et beger yoghurt naturell

LUNSJ:

Omelett med laks og spekeskinke

4 porsjoner

Dette trenger du:

200 g laksefilet

2 ts finhakket spekeskinke

1 ss finhakket persille

4 egg

1/2 ts salt

1/4 ts pepper

1 ss maisennamel

2 ss vann

Slik gjør du:

1.Skjær laksen i tynne skiver og dryss på litt salt og pepper. La laksen hvile i 5 minutter.

2.Slå sammen eggene og rør inn salt, pepper, maisennamel og vann.

3.Ha laks, persille og spekeskinke over i eggblandingen. Hell blandingen i en stekepanne og stek på svak varme til omeletten stivner.

Skjær omeletten i 4 serveringsstykker og server den varm sammen med grovt brød og en frisk salat til.

Grønnsakssuppe med linser

2 porsjoner

3 gulrøtter

1 stilk stangselleri

1/2 purre

1/2 boks hermetiske tomater

6 dl vann

1 terning grønnsaksbuljong

80 g røde linser

1 ts tørket basilikum

1/2 ts tørket timian

2 ss finhakket persille

1/2 ts salt

1/2 ts pepper

Slik gjør du:

1.Skrell og skjær gulrøttene i strimler, purre og selleri i skiver.

2.Skyll linsene. Kok opp vann, hermetiske tomater og buljongterning. Tilsett grønnsakene og la alt småkoke et par minutter.

3.Tilsett linsene og kok videre i 10 minutter.

4.Krydre suppen med basilikum og timian, og smak til med salt og pepper. Strø over finhakket persille.

Server grovt rundstykke med litt lettmargarin til suppen.

MIDDAG:

Kyllingfajitas med rotgrønnsaker

4 porsjoner

Dette trenger du:

600 g kyllingfilet

1 ss olje

1 pose fajitaspulver

1 løk

2 gulrøtter

2 skiver kålrot

1 skive sellerirot

1 potet

4 hvetetortilla

Slik gjør du:

1.Rens og skjær rotgrønnsakene i tynne staver. Finhakk løk.

2.Skjær kyllingfiletene i strimler og stek dem i en middels varm panne med olje.

3.Bland fajitaspulver inn i kyllingen som anvist på posen.

4.Tilsett rotgrønnsaker, løk og finhakket persille, og la det steke med kyllingstrimlene et par minutter. Fyll varme hvetetortilla med kylling og rotgrønnsaker, og rull sammen.

Server gjerne salsa i tortillalefsen eller ved siden av.

Middagspølser med rotmos

4 porsjoner

600 g pølser, 3 prosent fett

1 ss olje

Rotmos:

400 g kålrot

3 gulrøtter

2 poteter

1 dl Kesam 8 prosent

ca. 1/2 ts salt

1/2 ts pepper

Slik gjør du:

1.Stek pølsene i olje på middels sterk varme.

2.Rens og skjær grønnsaker og poteter grove biter. Kok det godt mørt i minst mulig vann.

3.Damp grønnsakene godt når det er kokt og mos dem med Kesam.

4.Smak mosen til med salt og pepper.

Server med frisk salat ved siden av.

(Kilde: Grete Roede AS)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere