RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Du kan bli syk av kjøleskapet

Sist oppdatert:
Mange har altfor varme kjøleskap. Det kan forgifte dem.

(SIDE2:) Pass på hvordan du behandler maten i kjøleskapet. I verste fall kan du bli matforgiftet av et dårlig temperert kjøleskap.

Maks fire grader
Det er svenske Expressen som skriver om at altfor mange er ubevisste på hvordan kjøleskapet skal være. De antar at så mange som én tredjedel har for varme kjøleskap.

- Vi vet at veldig mange har det altfor varmt i kjøleskapet. Man kan ikke si nok ganger hvor viktig det er å ha kontroll på temperaturen i kjøleskapet, sier Ingela Marklinder ved Uppsala universitet til Expressen.

Matportalen.no anbefaler å holde kjøleskapstemperaturen på maks fire grader.

Ødelegges raskt
Når temperaturen går over ti plussgrader, kan maten raskt ødelegges.

Spesielt osten er utsatt for bakterier ved for varm temperatur. Kjøtt som oppbevares i ti plussgrader blir farlig etter et knapt døgn. Kjøttdeig som oppbevares i mer enn sju grader, blir bedervet etter like lang tid.

LES MER OM HELSE, TRENING OG VELVÆRE HER

Ugyldig holdbarhetsdato
Ved å ha for varmt kjøleskap, kan du også bli lurt av lange datostemplinger. Mat som i utgangspunktet er holdbare i lang tid, kan gå ut på dato før pakningen angir ved for høy temperatur.

For eksempel vil laks med lang holdbarhet bli dårlig ved å oppbevares i mer enn fire plussgrader. Fersk fisk bør ikke oppbevares varmere enn to grader.

Kaldest nederst
Et kjøleskap har ikke samme temperatur overalt innvendig. Det er kaldest nederst, hvor temperaturen i gjennomsnitt ligger på 3,4 grader. I midten er det noe varmere, i gjennomsnitt 5,8 grader, mens det er varmest øverst, med opptil ni grader, skriver Matoppskrift.no.

Du bør derfor unngå å legge kjøtt og pålegg øverst i kjøleskapet.

Det finnes imidlertid kjøleskap med en ny teknologi som gjør at kjøleskapet holder samme temperatur i alle hyllene.

Her er noen kjøleskapstips:

- Ikke sett varm mat i kjøleskapet. Skal du ta vare på middagsrestene, må de avkjøles først.

- Kjøleskapsdøren er varmere enn resten av kjøleskapet. Melk bør derfor om mulig ikke oppbevares her. Det kan derimot brus og annen drikke gjøre.

- Ikke vask frukt og grønnsaker før du plasserer dem i kjøleskapet. Da kan de råtne.

- Unngå stappfullt kjøleskap. Det er viktig å ha luft i kjøleskapet, skriver Matportalen.no.

- Pakk inn matvarer uten emballasje og matrester.

- Hold rått kjøtt atskilt fra annen mat.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere