RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dyr euro kan gi EØS-baksmell for Norge

Oslo (NTB): Norges EU-innbetalinger for 2009 kan bli langt høyere enn planlagt på grunn av prishoppet på euro.

Finanskrisen har gjort at euroen er dyrere, og Norges forpliktelser til EØS-innbetaling for i år er nesten 700 millioner kroner mer enn da statsbudsjettet ble planlagt. Det skriver Nationen.

? Det er åpenbart at hvis eurokursen fortsetter slik, blir det dyrere for Norge. Men vi står jo ved våre forpliktelser, sier seksjonssjef Steinar Hagen ved seksjon for Sentral-Europa- og EØS-finansieringsordningene, som administrerer utbetalingene av Norges EØS-bidrag.

Statsbudsjettet for 2009 ble planlagt for et halvt år siden. Da ble det satt av 2,04 milliarder kroner til å dekke de ulike forpliktelsene knyttet til landets årlige EØS-bidrag. Euro-kursen ble satt til 7,9885 kroner.

Deretter begynte oljeprisen å falle, og finanskrisen svekket den norske krona. Med dagens kurs på 9,55 kroner per euro blir dermed EØS-bidraget langt høyere enn antatt.

Så langt har Norge utbetalt 13,6 prosent av de 1,3 milliarder euroene som skal utbetales for perioden 2004-2009. Utbetalingene skjer til en rekke ulike prosjekter, fortløpende gjennom året. Derfor er det ifølge Hansen vanskelig å regne nøyaktig på hvilke konsekvenser den høye eurokursen kan få.

? Vi fikk beskjed om å legge en eurokurs på 7,9885 kroner til grunn. Blir det behov for justering av beløpet, tas det i forbindelse med revidert statsbudsjett, sier han. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere