RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: LARRY DOWNING (Reuters)

Eksperter: USA kan ha overvåket Norge

Sist oppdatert:

Den overvåkingen som amerikanske myndigheter angivelig har hatt av Tysklands statsminister, kan også ha skjedd mot Norge, tror Torgeir Waterhouse i IKT Norge.

Waterhouse, som er direktør for internett og nye medier i IKT Norge, sier til VG at han ikke er overrasket over avsløringene av at statsminister Angela Merkel kan ha blitt overvåket.

– Med det vi vet om amerikanernes tekniske muligheter og vilje til å drive denne typen overvåking er det ikke vanskelig å tro at opplysningene om overvåkingen av Merkel kan være riktige, og at noe tilsvarende kan ha skjedd mot norske myndigheter, sier Waterhouse.

Krekar
Han mener USA kan ha motiver for å overvåke allierte som Norge og Tyskland.

– At vi er medlemmer av NATO betyr ikke nødvendigvis at vi har sammenfallende interesser i alle saker. Samtidig kan amerikanerne føle behov for å undersøke om at de faktisk får all den informasjon de ønsker fra norske myndigheter i saker der de har sterke interesser, for eksempel i Krekar-saken, sier Waterhouse.

Han får støtte av Gisle Hannemyr, lektor ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo.

– Jeg blir ikke overrasket hvis USA ønsker å vite mer også om vurderingene til norske myndigheter enn det de kan lese i avisen, sier Hannemyr til VG.

– Ikke interessant
Stipendiat Hilmar Langhelle Mjelde ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen tror imidlertid ikke at Norge er blant de mest interessante landene for USA.

– Vi kan ikke utelukke det, men jeg tror ikke at Norge er et av de viktigste og mest interessante landene for USA å overvåke, sier han til TV 2.

Han tror det er viktigst for USA å følge med på land som Kina, Iran og Pakistan. Deretter følger land som Tyskland og Frankrike. De nordiske landene er mindre interessante og betydningsfulle i denne sammenhengen, tror Mjelde. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere