RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Enda en gang vil EU få en avgjørende rolle

Så lenge spørsmålet om norsk medlemskap i EU er uavklart, vil det være helt umulig å danne seg et klart bilde av samarbeidsmønstrene i norsk politikk. EU-saken setter en stopper for drømmen om en sentrum-venstre-regjering.

Og den samme saken representerer en konstant trussel mot den nåværende regjeringskonstellasjonen.

Leder av Stortingets utenrikskomite, Thorbjørn Jagland, ivrer for å gjøre valgkampen i 2005 til et oppgjør om EU-saken.

Jagland har meget klare oppfatninger om at det haster for Norge å få EU-medlemskap. Og han understreker at dette må være en viktigere sak for Arbeiderpartiet enn å opptre på en slik måte at man kan få til et regjeringssamarbeid med partier som er motstandere av norsk EU-medlemskap.

Jaglands etterfølger som leder av Arbeiderpartiet, Jens Stoltenberg, blir derimot ganske ullen når han stilles overfor spørsmålet om hva som er viktigst: EU-medlemskap eller samarbeid med Nei-partier.

Helt siden stortingsvalget i 2001 har Stoltenberg understreket hvor viktig det er å komme bort fra dagens situasjon med en svak mindretallsregjering. Og han har ikke lagt skjul på at han drømmer om en flertallsregjering av Arbeiderpartiet, SV og Kristelig Folkeparti etter valget i 2005.

Under alle omstendigheter vil EU-saken bli et hett valgkamp-tema i 2005, og da vil det ganske raskt bli presisert overfor Jens Stoltenberg at han bare kan glemme et regjeringssamarbeid med SV dersom hans parti samtidig går inn for EU-medlemskap. Trolig vil vi få oppleve noen ganske halsbrekkende øvelser fra Stoltenbergs side når han gjør forsøk på å unngå å ta et klart standpunkt i det vanskelige valget mellom EU-ja og mulige samarbeidspartnere.

Men dersom han tvinges til å ta et valg, har han neppe noen annen mulighet enn å si at medlemskap i EU tross alt er viktigere enn å samarbeide med partier som ser det som sin viktigste oppgave å motarbeide denne politikken.

Den sittende regjeringen står overfor et tilsvarende dilemma. Allerede ved regjeringsdannelsen i 2001 ble det utformet en såkalt selvmordsparagraf som fastslår at regjeringen fratrer hvis det blir spørsmål om å sende en ny søknad om medlemskap i EU.

Høyre-leder Jan Petersen har vært nesten totalt meningsløs i EU-saken siden han ble med i Bondevik-regjeringen som utenriksminister. En av kandidatene til å etterfølge Petersen som Høyre-leder, Erna Solberg, har imidlertid uttalt seg like klart som Thorbjørn Jagland: I valget mellom EU-medlemskap og deltagelse i en regjering, er det så avgjort EU-medlemskap som er det viktigste.

Kanskje vil vi allerede i 2005 oppleve at EU-saken enda en gang avgjør både sittende og mulig kommende regjeringers skjebne. EU-saken er helt i særklasse blant saker som har bestemmende innflytelse på den politiske utviklingen i vårt land.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere