RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Federica Mogherini er 41 år gammel og har vært Italias utenriksminister siden februar i år.
Federica Mogherini er 41 år gammel og har vært Italias utenriksminister siden februar i år. Foto: Giuseppe Aresu (Afp / NTB Scanpix)

EU-topper vil ha Mogherini som ny utenrikssjef

Sist oppdatert:
EUs ledere vil ha italienske Federica Mogherini som ny utenrikssjef i Unionen, bekrefter EU-president Herman Van Rompuy på Twitter.

Nominasjonen må godkjennes av EU-parlamentet.

Om hun får de folkevalgtes tilslutning, etterfølger hun britiske Catherine Ashton i jobben.

Mogherini er 41 år gammel og har vært Italias utenriksminister siden februar i år. Hennes lave alder og korte fartstid i regjeringen ble av mange brukt mot hennes kandidatur tidligere i prosessen.

Men lørdag hadde altså EU-landene sluttet opp om henne. Blant annet varslet de europeiske sosialistpartiene, med den franske presidenten François Hollande i spissen, at de sto bak henne.

Mange var også skeptiske til Mogherini fordi hun angivelig har vært for lite kritisk mot Russland, som EU nå er i en bitter handelskonflikt med på grunn av krisen i Ukraina. I samme forbindelse har også Italias avhengighet av russisk energi blitt brukt som et argument mot henne.

I tillegg til den akutte krisen i forholdet til Russland får Mogherini også en rekke andre vanskelige utenrikssaker på sitt bord.

Forhandlingene om Irans atomprogram, Den islamske statens fremganger i Irak og Syria og problemene i flere av EUs naboland etter den arabiske våren er noen av utfordringene som venter for Unionens nye «utenriksminister». (©NTB)


Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere