RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Folk misbruker kredittsjekk til private ting

Sist oppdatert:
Folk som har tilgang til kredittopplysninger på jobben, misbruker adgangen til private formål som å sjekke kjærestens økonomi, opplyser Datatilsynet.

Misbruket skjer også i forbindelse med skilsmisser og fordeling av barn, skriver Aftenposten.

Det er ansatte i banker, finansieringsinstitusjoner og selskaper med avtaler med kredittopplysningsbyråene, som bruker tilgangen til helt andre ting enn å sjekke kunder.

- Vi har en del slike saker, der personer er blitt kredittsjekket før en date eller i forbindelse med skilsmisse og barnefordelingssaker. Slike kredittsjekker er åpenbart et brudd på regelverket, sier juridisk seniorrådgiver Christine Ask Ottesen hos Datatilsynet.

Dun & Bradstreet er et av kredittopplysningsselskapene som driver i Norge. Selskapet sier at det aldri stiller spørsmål ved om oppdraget fra kunden er saklig sett nødvendig eller ikke. Det er et forhold som selskapets kunder har ansvaret for, mener det.

- Når vi selger et produkt, informerer vi om regelverket. Brytes det, er det noe vår kunde må svare for, sier informasjonssjef Kjell-Ola Kleiven i Bisnode Norge, morselskapet til Dun & Bradstreet.

Datatilsynet har få sanksjonsmuligheter, utenom å påpeke forholdene.

(©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere