RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fransk borgermester nektet gravplass til rom-jente

Borgermesteren i Paris-forstaden Champlan beskyldes for rasisme etter at han nektet gravplass til en liten rom-jente.

Lille Maria Francesca døde i krybbedød andre juledag og ble bare to og en halv måned gammel. Da foreldrene ønsket å gravlegge henne i Champlan, fikk de nei.

Forstadens konservative borgermester Christian Leclerc begrunnet avslaget med at det er få gravplasser i Champlan.

– Vi prioriterer de som betaler lokal skatt, sier han til avisen Le Parisien. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

Fremmedhat

– Dette er rasisme, fremmedhat og stigmatiserende, sier Loic Gandais, som leder en forening som bistår rom-familier i området.

Den lille jentas foreldre er rumenske statsborgere, men har bodd i Frankrike de siste åtte årene. Parets to andre barn går på skole i Champlan.

Som følge av avslaget må de nå gravlegge Maria Francesca i landsbyen Wissous noen kilometer unna. Også der er borgermesteren konservativ, men han var rask med å tilby gravplass da saken ble kjent.

– Man skal ikke forverre smerten til en mor som har båret på et barn i ni måneder, bare for å miste henne to og en halv måned senere, sier Richard Trinquier.

Bøtelagt

Det lever om lag 20.000 romer i Frankrike, de aller fleste av dem under kummerlige forhold. I Champlan lever de på to eiendommer der det verken er vann eller strøm.

Frontene i debatten om romene er svært steile i Frankrike, og i august ble en representant i den franske nasjonalforsamlingen bøtelagt for å si at «Adolf Hitler drepte kanskje ikke mange nok» av romfolket.

EU anslår at det lever mellom 10 og 12 millioner romer i Europa, noe som gjør dem til den største minoriteten på kontinentet. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere