RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(egg.no/Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt)

Fristelser med eple

Høsten byr på så mangt, deriblant norske epler. Benytt anledningen til å lage noe godt.

Husker du den intense spenningen? Du og vennene dine snek dere lydløst inn under grenene, nappet til dere alt dere maktet å bære, før dere løp så fort at bakken nesten forsvant under føttene. Da dere endelig var i sikkerhet, kunne dere bite i eplene, som altfor ofte var sure.

Sjelden norsk
I butikken finner vi epler hele året, mens de norske bare er til salgs om høsten. Det er derfor ekstra stas med de norske, og vi gleder oss til å servere rykende varm eplekake av dem.

Tre eplegrupper
Vi har flere eplesorter i Norge, og vi deler dem inn i tre grupper etter når de høstes.

De tre gruppene er tidligepler, høstepler og senepler. Tidligeplene begynner vi å høste 15. august, og noen av de vanligste navnene er Geneva Early, Vista Bella, Julyred og Carroll. Høsteplene plukker vi fra 5. september, og blant dem finner vi Rød prins/kronprins, Discovery og Summerred. Til slutt, etter 15. september, tar vi i hus senepler som Rød gravenstein, Åkerø, Aroma og Rød aroma.

Varme nytelser
Du kan lage mye godt av epler, også snacks som er ferdig på et blunk.

Strø sukker og kanel på eplebitene og la dem stå ett minutt i mikrobølgeovnen. Har du litt bedre tid, bør du bake eplene hele i stekeovnen sammen med nøtter og rosiner. Etterpå kan du nyte dem varme med vaniljesaus.

Epler kan også brukes i middagsretter. Karri og chili er gode smakspartnere i sauser og salater.

Bestas eplekringle
Eplefryd med sting
Eplekake
Eplepiroger
Epleomelett
Fiskeburger med eplesalat
Entrecôte med asiatisk smak, fennikel og eple

Kilde: frukt.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere