RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Fristende bobler til 17.mai

Sist oppdatert:
Side2 har testet årets gladeste champagner.

(SIDE2): Det smeller i både kanoner, korps og champagnekorker på nasjonaldagen.

Til den store dagen hører gjerne galante bobler med til festen - ofte allerede fra morgenen av når 17.mai-frokosten eller brunsjen inntas. Flere av champagnene egner seg godt til mimosaen (champagne og appelsinjuice - som gir en frisk start på dagen!), men de fleste smaker ekstra godt til et koldtbord av sjømat eller som aperitiff.

Side2 har testet vårens champagner til den store dagen - og under finner du våre anbefalinger:

Louis Roederer Brut Premier, Reims, Frankrike
(# 62008, kr 385) Poeng: 91 (bestillingsutvalg)

Lys gul på farge.

Intens mineralsk duft med innslag av gjærbakst, sitrus og eple. Meget god konsentrasjon og fin og tørr lengde, god friskhet. Elegant og smaksrik med smaksrige innslag av mineraler i finish. Superb til sjømaten. Drikkes med lett andakt.

Helt klart til topps blant panelet. En klar boblevinner.

Laget på 55% Pinot Noir, 30 % Chardonnay og 15% Pinot Menuier.

Moët & Chandon 2002 Grand Vintage, Èspernay, Frankrike
(#6771, kr 440) Poeng: 90

Klar gulgrønn i fargen.

Dyp fruktig aroma preget av sitrus, toasty, modent eple og mineraler. En fristende og hemmelighetsfull duft, skriver en av panelets testere. Fin mousse, god fylde og friskhet med preg av mineraler og brøddeig i en lang ettersmak.

En staselig vintage som egner seg godt som aperitiff eller til koldtbordet med sjømat.

Laget på 51 % Chardonnay, 26 % Pinot Noir og 23 % Pinot Meunier.

Moët & Chandon Impèrial, Brut, Èspernay, Frankrike
(# 895, kr 365) Poeng: 86

Lys strågul. Klar grønngul i fargen. Fruktig aroma med preg av sitrus, brøddeig, mineraler og modent eple. Kort lengde, men livlig, frisk og fin syre med god mousse.

Lettdrikkelig og god champagne – super til mimosaen til 17.mai-brunsjen.

Drueprosent varierer fra 30-40 % Pinot Noir, 20-30 % Chardonnay og 30-40 % Pinot Meunier.

Comte Audion de Dampierre, Cuvèe des Ambassadeurs, Brut, Chenay, Frankrike
(#52284 , kr 359) Poeng: 88 (bestillingsutvalg)

Gulgrønn på farge. Intens aroma av mineral, epler, toast og sitrus. En eksplosjon av smak i munnen! Frisk og fyldig, med god mousse. Nydelig tørr ettersmak.

En lekker champagne til forretten eller aperitiffen.

En storfavoritt blant vårens champagnepanel.

Laget på 50% Chardonnay og 50% Pinot Noir.

R de Ruinart Champagne Brut, Reims, Frankrike
(#2986, kr 385) Poeng: 90 (bestillingsutvalg)

Gulgrønn i fargen. Dufter av pære, gult eple, sitrus, mineraler og gjærbakst. Syrlig med god frisk og lang og godt utviklet ettersmak. Mye futt i både anslag og i avslutning. Kan lett skåles i til et av nasjonalsdagens mange tog.

En storfavoritt!

Laget på Chardonnay 40% og Pinot Noir 60%.

Comte Audion de Dampierre Grande Cuvee Brut, Chenay, Frankrike
(#95156 , kr 300) Poeng: 87 (bestillingsutvalg)

Lys strågul på farge.

Aroma av grønne epler, gjærbakst og sitrus. God syrlighet – frisk og lang ettersmak av bakst og mineraler.

En flott champagne passende til sjømat eller aperitiff.

Laget på Pinot Noir 40%, Pinot Meunier 30% og Chardonnay 30%.

Bollinger, Special Cuvèe, Ay, Frankrike
(#879, kr 400) Poeng: 88

Lys strågul på farge.

Fin aroma av røde epler, sitrus, mineraler og toast. Fin syre med god mousse og lang ettersmak. Frisk, tørr og konsentrert på smak. Dette er en festklassisker, og er alltid stas å ta med på party.

Stor 17.mai-stemning loves!

Laget på 60% Pinot Noir, 25% Chardonnay og 15% Pinot Menuier.

Ayala, Brut Natur, Ay, Frankrike
(#56313, kr 310) Poeng: 86 (bestillingsutvalg)

Lys gyllen farge. Animalsk aroma, tørr og lett mineralsk.

Fin syrlighet med god friskhet og fin fylde. God. lang ettersmak med hint av mineralske undertoner. Godt kjøp og passer til mimosaen.

40 % Pinot Noir, 33 % Pinot Meunier og 27 % Chardonnay.

G.H. Mumm Cordon Rouge Brut , Frankrike
(#2944 , kr 365) Poeng: 87 (bestillingsutvalg)

Klar lys grønngul i fargen.

Dufter av sitrus, mineraler og eple. Ganske fyldig, tørr og godt konsentrert, gode mineraler i finish.

Særdeles god mousse i denne - en klar boblefavoritt hos panelet.

Laget på 45% Pinot Noir, 25% Pinot Meunier og 30% Chardonnay.

Bonnet Grand Réserve, Frankrike
(#10551, kr 235) Poeng: 86

Klar lys gyllen på farge. God intensitet på aroma - veldig fruktig i nesen med hint av grønt eple, sitrus og kjeks. Fin mousse, lekre små bobler.

Denne er veldig søt og fruktig i avslutning, så vi lett anbefale den til aperitifen.

Laget på 60% Pinot Noir, 30% Chardonnay og 10% Pinot Meunier.

Lanson Gold Label Brut Vintage 2002
(#42609, kr 419) Poeng: 90

Klar gyllen i farge.

Intens og herlig aroma av modne epler, sitrus, mineraler og lett av honning. Veldig fyldig og konsentrert champagne med lang og frisk ettersmak.

Elegant, rett og slett.

Laget på 53% Pinot Noir og 47% Cahardonnay.

Ayala Blanc de Blancs 2004, Frankrike
(# 56314, kr 442) Poeng: 87 (bestillingsutvalg)

Lys gyllen farge, med hint av grønt og ravgult.

Aromaer av sitrus og blomster. Kompleks, med hint av brioche, lime og toast i finish. Tørr og god ettersmak med bra lengde.

Spennende og smaksrik champagne.

Laget på 100 % Chardonnay.

Lanson Black Label, Brut, Reims, Frankrike
(# 891, kr 345) Poeng: 86

Lys grønngul med hint av gull i fargen.

Dufter frisk og fruktig av grønne epler, pære, sitrus og mineraler. Fin syre, tørr og fyldig med god mousse – med ok ettersmak.

Egner seg veldig godt til sjømatsforrett eller som mimosaen til 17.mai-frokosten.

Laget på 50% Pinot Noir, 35% Chardonnay og 15% Pinot Meunier.

Ayala, Brut Majeur, Ay, Frankrike
(#56062, kr 310) Poeng: 86 (bestillingsutvalg)

Dufter av eple og sitrus.

Balansert smak og god fylde og friskhet med god lengde – og mineralsk ettersmak. God mousse.

Definitivt et godt kjøp!

Laget på 67 % Pinot Noir, 26 % Chardonnay og 7 % Pinot Meunier.

Lanson, Extra Age Brut,Reims, Frankrike
(#52566, kr 529) Poeng: 88 (bestillingsutvalg)

Helt klar lys gyllen på farge.

Intens og god aroma av sitrus, eple, toast og lett mineral. Frisk smak med mineralske undertoner. Tørr, lang, nydelig ettersmak – denne gleder ganen! God toasty ettersmak, elegant mousse og smøraktig finish. En lekker champagne meget passende til mat - sjømat eller aperitif.

Laget på 60% Pinot Noir og 40% Chardonnay.

Ruinart Champagne Blanc de Blancs Brut, Reims, Frankrike
(#33810, kr 440) Poeng: 89 (bestillingsutvalg)

Lys grønngul og klar i farge.

Nydelig aroma av sitrus, eple og mineraler med innslag av gjærbakst. Tørr og frisk i smaken med lang og god syrlig ettersmak. God mousse. Fin konsenstrasjon – en virkelig elegant champagne!

En stor favoritt blant panelets deltagere.

Laget på 100% Chardonnay.

Veuve Cliquot, Brut, Reims, Frankrike
(#881 , kr 380) Poeng: 88

Lys gyllen i fargen.

God og intens aroma av modent eple, lime og et hint av gjærbakst og mineraler. Fyldig og frisk i smak, med god lengde på ettersmaken – mineralsk og toasty.

En klar favoritt hos panelets deltagere - en seriøs og klassisk champagne en lett kan ta med på festen.

Laget på 56% Pinot Noir, 28% Chardonnay og 16% Pinot Menuir.

Tattinger, Brut Rèserve, Reims, Frankrike
(#11043, kr 330) Poeng: 89

Fin gyllen i farge.

Aroma preget av eple og sitrus med hint av mineraler. Lang og tørr mineralsk ettersmak med god mousse. Fin syre og svært frisk.

Skikkelig hurra-stemning blant panelets deltakere.

Laget på 42 % Pinot Noir, 38% Chardonnay og 20% Pinot Meunier.

(Testen ble utført blindt i et panel av åtte deltakere fra Mediehusets Nettavisens avdelinger).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere