RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Gift i leketøy

Sist oppdatert:
Kan være kreftfremkallende. Norske leker vurderes å sjekkes.

(SIDE2): Enkelte varer i europeiske leketøysforretninger inneholder helseskadelige og kreftfremkallende stoffer i risikable mengder, skriver VG.

Det er hovedsakelig polyaromatiske hydrokarboner (PAH), som brukes til å gjøre harde materialer mykere og mer elastiske, forskerne er bekymret over. Høye doser av PAH kan endre menneskets arvestoff, øke risikoen for kreft og nedsette fruktbarheten.

Det er forskere i det statlige tyske instituttet for risikovurdering (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) som står bak funnene av gift i leketøy. Forskerne viser til at det kan være opptil 1000 ganger høyere konsentrasjon av PAH i visse leker enn i bildekk.

Det er uvisst om det finnes tilfeller av PAH i leketøy i Norge. Statens forurensningstilsyn (SFT) har foreløpig ikke hørt om noen tilfeller, men funnene i Tyskland kan føre til at de må iverksette kontroller overfor norske importører, ifølge VG.

Flere funn i leker
Det er kort tid siden SFT fant altfor høye nivåer av tungmetallene bly og krom i leker. Fire leker er trukket fra det norske markedet.

- Denne gangen sjekket vi for bly og krom. Men vi er opptatt av andre tungmetaller som kvikksølv og såkalte myknere som finnes i plast, kalt eftalater, sier sjefingeniør Line Telje Høydal ved seksjon for kjemikalie- og produktkontroll til Side2.

LES MER: Fant gift i leker

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere