RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
ENKELT: Scones til frokost er like enkelt som det er imponerende. © Foto: Erik Hannemann
ENKELT: Scones til frokost er like enkelt som det er imponerende. © Foto: Erik Hannemann

Har du glemt å handle?

Sist oppdatert:
Disse herlige rettene lager du av nesten ingenting!

Helligdager kan by på noen kulinariske utfordringer. Glemmer du å handle inn litt ekstra før butikkene stenges før ferien, kan det føre til mye fastfood eller pølser fra bensinstasjonen. Men egentlig har du sikkert alt du trenger for å lage deilig hjemmelaget mat hver dag.

- De aller fleste har mat til en hel hær i skapene sine. De tenker bare ikke over det, sier matentusiast hos klikk.no/mat, Christopher Sjuve.

Tar du deg en liten titt i skapet har du garantert mer enn nok råvarer for å lage deg både gode frokoster, lunsjer, middager og desserter.

(Se oppskrifter nederst i artikkelen!)

Enkel brødbakst
- Man trenger ikke mange ingredienser for å bake noe godt, mener Sjuve.

Frister det med noe nybakt til frokost trenger det dessuten ikke å ta lang tid før du har rykende ferske bakevarer på bordet.

- Scones er veldig kjapt og enkelt og smaker helt fantastisk. Det kan spises både til frokost, lunsj og middag etter min mening, sier Sjuve.

Har du ikke så stort utvalg av pålegg er det også greit å vite at scones smaker nydelig med bare smør, eller syltetøy.

Middag i en fei
Har du gått tom for middager er det høyst trolig mulig å få til noe smakfullt med det du har i kjøleskapet. Du har kanskje poteter? Eller en løk? Ja, da er middagen i boks.

- Bakte poteter er kjempegodt, enkelt og kan fylles med akkurat det du har for hånden, sier Sjuve.

Har du ikke så mye å fylle den med, kan du satse på løkretten i stedet.

- En løk er omtrent alt du trenger for å lage løksuppe. Kombinert med brød og noen basisvarer har du en kjempegod middag, forteller Sjuve.

De fleste oppskrifter har mange ingredienser for å skape mer spennende og fyldige smaker, men har du ikke så mye for hånden kommer du langt med basisvarer og salt og pepper. Prøv deg fram!

Undervurdert dessert
I ferietider er det godt å avslutte middagsmåltidet med en deilig dessert. Tenker du litt utenfor boksen, kan du lage en nydelig dessert ved hjelp av få ingredienser.

- Brødpudding er kjempeenkelt, og en dessert som er veldig undervurdert, mener Sjuve.

Bruk et gammelt brød, eller nytt, hvis det er det du har, skjær av skorpene og bland det med egg vispet med sukker. Fyll deigen i muffinsformer, stek i ovnen, og server med syltetøy.

En annen dessert som heller ikke er avhengig av mange ingredienser er en syltetøy- og yoghurtdessert.

- Her bruker du det du har. Du trenger et syltetøy av noe slag, et brød, og en melkevare, som rømme, yoghurt eller kremfløte, forklarer matentusiasten.

Tenk deg en spennende variant av tilslørte bondepiker. Ingrediensene legges som tre lag, og har du en sjokoladeplate liggende kan du rive litt og strø på toppen. Kjempegodt!

Uventet besøk?
I ferier kan det skje at det plutselig ringer på døren. Uventet besøk er kjempehyggelig, men kan være utfordrende når det gjelder servering.

- By på det du finner i skap og kjøleskap. Det kan det bli mye lekker mat av. Lag for eksempel en minitapas, anbefaler Sjuve.

Skjær opp litt skinke, finn et glass med oliven i skapet, skjær opp litt ost, eller røkelaks hvis du har det. Her er det bare å bruke fantasien!

Skulle det skorte på matvarer, kan et brød også være redningen her.

- Rist brødskiver i brødristeren og gni et hvitløksfedd over den varme skiven. Hell over litt olivenolje, og legg på et par tomatskiver hvis du har. Perfekt kosemat, mener Sjuve.

10 varer du alltid bør ha på kjøkkenet:
Mel, smør, sukker, egg, gjær, olje, poteter, hvitløk, løk, og gulerot.

Sats på krydder!
Man kommer langt med salt og pepper når det gjelder matlaging. Men krydder er en liten investering, som gir stor gevinst, mener Sjuve. Disse syns han er de aller viktigste å ha på krydderhylla:

- Timian
- Estragon
- Oregano
- Rosmarin
Ønsker du deg krydder som også gir deg noen mer eksotiske smaker, er disse sikre valg:
- Spisskummen
- Karri
- Garam Masala

Er du inspirert? Her får du oppskriftene på Sjuves enkle og smakfulle retter!

Scones

ENKELT: Scones til frokost er like enkelt som det er imponerende. © Foto: Erik Hannemann

Scones går veldig fort å lage. Fra du begynner å blande mel og vann til du tar nybakte scones ut av ovnen trenger det ikke ta mer enn 20 minutter.

INGREDIENSER
8 dl hvetemel
2 ss bakepulver
1 ts salt
250 g smør
2 dl revet ost
2 dl melk
1.5 dl fløte

FREMGANGSMÅTE
I en stor bolle, sikt inn mel, bakepulver og salt. Skjær smøret i terninger og mos det inn i melet med fingrene (eller bruk en kjøkkenmaskin). Ha i ost, melk og fløte og bland bare akkurat til det blir en deig. Ha mel på hendene og kna deigen til stor pølse. Skjær 2 cm tykke skiver og legg dem på en smurt bakebrett. Bak dem midt i ovnen på 220 grader i ca 12 minutter (eller til de er gylne). Server med rømme og syltetøy, brunost, gulost eller noe annet du har lyst på.

Løksuppe som i Provence


INGREDIENSER
4 porsjoner

6 stk store løk
4 fedd hvitløk
2 ss smør
2 ss hvetemel
1 dl hvitvin
1 l vann
2 stk kyllingbuljongterning
1 ss finhakket frisk timian
1 ts provencekrydder
litt pepper

Til gratinering:
4 skiver loff
1 dl revet vellagret ost
1 ts salt

FREMGANGSMÅTE
Surr løken i smør til den er blank og myk. Dryss over mel og rør godt. Tilsett vin, vann, buljong og krydder. Kok alt opp under lokk ved svak varme 15-20 minutter. Smak suppen til og ha eventuelt i mer vin. Fordel den varme suppen i ildfaste suppeskåler/ tallerkner.
Rist brødskivene i brødrister eller ovn og legg dem på toppen av hver suppeskål. Strø på revet ost og gratiner i ovnen til osten har smeltet.
I stekeovnen ved 250 grader, til osten har smeltet. Oppskriften er hentet fra melk.no (Opplysningskontoret for meieriprodukter)

Bakt potet med kjøttdeig

Det er verdt ventetiden! Baker du potetene uten aluminiumsfolie får du en god skorpe på dem.

INGREDIENSER
4 porsjoner
200 g kjøttdeig eller karbonadedeig
1 ss olje eller margarin til steking
0.5 ts salt
0.5 ts pepper
4 stk stor potet
1 bokser hermetiske maiskorn
4 ss kesam
0.5 ss tørket rosmarin
1 ss tørket basilikum

FREMGANGSMÅTE
1. Bak potetene i ovnen på ca. 200 °C. Det tar omtrent en time, avhengig av størrelsen på potetene.
2. Stek kjøttdeigen på høy varme sammen med margarin/olje i en stekepanne. Krydre med salt og pepper.
3. Skjær et kryss i potetene når de er ferdige og åpne dem. Fyll dem med stekt kjøttdeig og mais.
4. Topp det hele med kesam blandet med rosmarin og basilikum. For ekstra snadder ha på ost og gratiner.

Plomme- og yoghurtdessert


Du har antakelig alt du trenger til denne desserten.

INGREDIENSER
1 porsjoner

2 ss brødrasp (griljermel)
1 ss sukker
1 ts kanel
2 ss plommesyltetøy (eller annet syltetøy)
2 ss yoghurt
litt revet limeskall
eventuelt litt revet sjokolade

FREMGANGSMÅTE
Ha brødrasp, sukker og kanel i stekepanna (uten smør eller olje). Stek til det får litt farge (to-tre minutter).
Ha syltetøy nederst i glasset. Legg på brødraspen.
Bland yoghurt eventuelt med litt finrevet limeskall. Legg på toppen og riv over litt sjokolade om du liker det (har du i lime er det like greit uten sjokolade).

Pølsesnacks


Et utvalg pølser og noe snadder laget som tapas eller fingermat, danner en lett og leken ramme for et hyggelig lag.

INGREDIENSER
4 porsjoner

4 stk bratwurst eller annen valgfri pølse
50 g chorizo
8 skiver salami eller fårepølse
1 stk grønn paprika
8 stk cherrytomat
8 stk tørket aprikos
8 stk svisker

FREMGANGSMÅTE
1. Legg grillpinner i vann minst 15 minutter, og del de evt. i passende lengder med en saks.
2. Del pølsene i fire biter, og træ de på spydet sammen med spekepølse, frukt og grønnsaker. Du velger selv hvilke kombinasjoner du ønsker.
3. Stek de i ovnen på 225-230 grader i ca. 12 minutter, eller stek de i stekepanne ved middels varme.

Server som snacks med f.eks guacamole som dip eller en karrimajones.

Grillet bruschetta med spekeskinke og tomat

Bruschetta blir enda bedre når de lages på grillen...

INGREDIENSER
8 skiver spekeskinke
4 skiver landbrød eller loff
6 ss olje til pensling
4 ss aioli (majones med hvitløk)
8 stk cherrytomater
1 ts grovt salt

FREMGANGSMÅTE
1. Pensle brødskivene med olivenolje på begge sider. Grill dem på grillen til dem har fått en gylden stekeskorpe.
2. Legg tomatene i en ildfast form. Ha over olivenolje og strø på salt. Sett det på grillen med lokk over i 8 -10 minutter.
3. Ha aÏoli og spekeskinke på skivene. Topp det hele med bakte tomater.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere