RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Roman Koksarov (AP)

Her marsjerer SS-soldater

Sist oppdatert:
Over 2000 mennesker hyllet Adolf Hitlers latviske SS-divisjon.

Rundt 350 tidligere medlemmer av Latvias Nazi Waffen SS-avdeling marsjerte med latviske flagg gjennom Rigas gater og sang gamle krigssanger tirsdag ettermiddag.

I tillegg hadde 2000 tilhengere møtt opp for å vise sympati overfor dem de betrakter som krigshelter.

Latvisk opprørspoliti hadde stilt mannsterke med om lag tusen mann for å overvåke den omstridte marsjen, som bærer preg av en mørk fortid.

Ville bannlyse markeringen
Verdens fremste nazistjeger, Efraim Zuroff fra Simon Wiesenthal-senteret, hadde i forkant av marsjen bedt latviske myndigheter bannlyse markeringen av det han mener er en hyllest av nazistene.

Han får støtte av Rigas borgermester Nils Usakovs.

- Det er litt vanskelig å påberope seg heltestatus hvis du kjempet for nazistene, sier Usakovs til The Independent.

Men en lokal domstol besluttet i siste liten å tillate den omstridte marsjen gjennom Rigas gater.

Legionærenes Dag i Latvia har lenge vært omstridt. Den markerer jubileet av et slag i 1943 da to latviske SS-divisjoner bestående av 30.000 mann seiret over Den røde armé.

75.000 jøder drept i Latvia
Rundt 75.000 jøder ble drept i Latvia under Nazi-okkupasjonen. Store grupper med etniske russere hadde møtt opp for å vise sin avsky mot marsjen, som de mener er en glorifisering av nazismen.

- Det er en skam at disse menneskene får lov til å marsjere. Alle russerne er motstandere av dette, sier en demonstrant i trettiårene, Mikhail, til The Independent.

Halvparten av Rigas én million innbyggere er russere. Dette skyldes at landet var en del av Sovjetunionen fram til 1990.

Flere tilhengere av marsjen mener SS-veteranene kjempet for Latvias uavhengighet fra Sovjetunionen.

- Disse Waffen SS-veteranene kjempet for frigjøringen av Latvia. De har en rett til å feire, sier en tilhenger av marsjen.

Det beste av to onder
En av veteranene er 86 år gamle Visvaldis Lacis. Han vervet seg til SS-divisjonen fordi latviere angivelig ikke hadde lov til å tjenestegjøre i den ordinære tyske hæren, ifølge ham selv.

86-åringen forteller at Latvia var en brikke i maktkampen mellom Sovjetunionen og Tyskland, og at målet hans var frigjøring av landet.

- Vi valgte det beste av to onder. Under den tyske okkupasjonen drepte eller deporterte tyskerne 18.000 latviere, mens russerne drepte eller deporterte 300.000. Hadde vi ikke rett til å ta dette valget, sier Lacis.

Latviske SS-veteraner hevder de aldri deltok i grusomhetene som ble begått mot jødene, men flere jødiske grupper beskylder mange vervede latviere for å ha deltatt i Holocaust.

- Med all sympati for ofrene av kommunismen, så er forbrytelsene til kommunismen ikke det samme som Holocaust, sier nazijeger Efraim Zuroff.

- De trodde at de kjempet for Latvia, men de som nøt godt av disse mennenes tjeneste og mot var Nazi-Tyskland, sier Zuroff til avisen.

Russiske politikere har rettet kritikk mot EU for at de ikke har forsøkt å stanse den omstridte marsjen, ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Se video fra marsjen.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere