RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
  • FØRSTE: Her selges det første Charlie Hebdo i Norge. Kvinnen som kjøpte bladet hadde ventet siden torsdag morgen.
  • LANG KØ: Dette var køen utenfor Narvesen 20 minutter før bladet kom i salg.
  • VERDT VENTINGEN: Oddvar Skogseth hadde sluppet unna med å vente i en time før han kunne sikre seg bladet. - All respekt til de som har stått her hele dagen, sa han.
  • ET TIL HVER: Hver person fikk bare med seg et blad, og vakter passet på at ingen snek i køen.
  • INN OG UT: Kjøperne ble loset inn den ene døren og ut en annen dør etter at kjøpet var gjort. Her gikk det unna.
  • IMG_0992
  • FRANSK: Det var den franske versjonen som ble solgt i Narvesen i Oslo sentrum.
  • LANG, LENGER: Køen utenfor Narvesen ble lenger etter at bladet begynte å selges klokken 17.

ANNONSE

Her selges det første Charlie Hebdo

Sist oppdatert:
45 minutter senere var Charlie Hebdo utsolgt i Norge.

OSLO SENTRUM (Nettavisen): - Vi skal ta og føle på ytringsfriheten, sa folk som sto i kø utenfor Narvesen Continental i Oslo fredag. Charlie Hebdo kom i salg i Norge fredag klokken 17. Tjue minutter før magasinet kom i salg, var køen lang utenfor butikken.

Det var en kvinne som het Maria som fikk tak i det første eksemplaret. Hun hadde stått utenfor Narvesen siden klokken seks torsdag morgen og sovet på hotell i natt for å sikre seg bladet.

- Dette er et håndfast symbol på ytringsfriheten, uttalte hun til Nettavisen mens hun ventet i kø for å kjøpe bladet.

Maria ville imidlertid ikke la seg avbilde av pressen, og ville ikke oppgi sitt fulle navn. Maria uttalte at det ikke er virkelig ytringsfrihet i Norge, og hun fryktet represalier mot familien i hjemkommunen hvis hun sto fram med navn.

- Dette er en historisk forside som distribueres i noen få eksemplarer i Norge. Bare noen få får muligheten til å kjøpe bladet, sa Kristian Tonning Riise og Christopher Wand. De to er leder og generalsekretær i Unge Høyre. Fem medlemmer i Unge Høyre hadde delt på å stå i kø siden klokken 09 fredag.

STÅTT LENGE: Unge Høyre hadde delt på å stå i kø siden fredag morgen. Da salget åpnet var det leder Kristian Tonning Riise og Unge Høyres generalsekretær Christopher Wand som fikk æren av å kjøpe.

Over 200 i kø
Butikken fikk 170 magasiner – ikke 200 som først ble bekreftet fra fransk distributør, opplyser kommunikasjonssjef Ida Håvik i Reitan Convenience til NTB.

I Frankrike ble magasinet revet fra hyllene da det kom i salg onsdag, og eksemplarene i Norge kommer også til å forsvinne fort.

Det hadde nemlig samlet seg en enorm kø allerede 20 minutter før bladet kom i salg.

45 minutter senere opplyste Narvesen at bladet var utsolgt.

Det var også et stort medieoppbud på stedet, og forbipasserende stoppet opp for å spørre hva som foregikk.

Viser Muhammed
Charlie Hebdo har vanligvis et opplag på 60.000 eksemplarer, men denne gangen skal det trykkes i fem millioner og eksporteres til en rekke land. Det er også snakk om å oversette det til andre språk enn fransk.

BEGRAVET: Mens 170 utgaver av Charlie Hebdo ble solgt i Norge, ble bladets tidligere ansvarlige redaktør, Stephane Charbonnier, begravet i Pontoise utenfor Paris. Han var én av de ti ansatte i bladet som ble drept onsdag 7. januar.


Forsiden til den første utgaven etter terrorangrepet onsdag i forrige uke viser profeten Muhammed med en tåre i øyekroken. Han holder et skilt med påskriften «Je suis Charlie», og over ham lyder overskriften «Alt er tilgitt».

Tolv personer ble drept i angrepet mot Charlie Hebdos redaksjonslokaler, deriblant fire av bladets mest kjente tegnere.

Bedt om å ikke selge
Narvesen-kiosken på Continental i Oslo, som er Norges eneste utsalgssted for Charlie Hebdo, har tidligere fått flere telefoner fra personer som ikke ønsker at de skal selge bladet.

- Flere personer har ringt og uttrykt ønske om at bladet ikke skal selges, uttalte Ida Håvik i Reitan Convenience i en pressemelding.

Det er iverksatt ekstra sikkerhetstiltak for de ansatte på Narvesen Continental både før, under og etter jobb.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere