RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Gassnova (Gassnova)

Her skal Norge bli verdensmester

Sist oppdatert:
Her bygger Norge senteret som skal gjøre oss best og grønnest i verden.

På «ni fotballbaner» (60 mål) ved siden av gasskraftverket på Mongstad har statlige Gassnova sammen med industripartnere begynt byggingen av verdens største testanlegg for oppsamling av C02.

Mens norske politikere og miljøorganisasjoner krangler om CO2-utslipp fra blant annet gasskraftverkene på Kårstø og Mongstad, har staten og industrien jobbet med måter å hente C02 ut av industrirøyk på.

-Man har erfaringer med små testanlegg, men det vi gjør på Mongstad har ingen i verden gjort før. Nå skal vi teste i diger skala. Vi snakker da om oppsamling av 100.000 tonn CO2 per år, sier administrerende direktør Bjørn-Erik Haugan i Gassnova til Nettavisen.

5 milliarder kroner
- Kapasitetsmessig er vi på 10 prosent av et fullskala renseanlegg, men dimensjonen på selve renseanlegget er nesten fullskala, sier Haugan.

I juni 2009 startet byggingen av Europeisk CO2 Teknologisenter Mongstad (TCM). Anlegget har en prislapp på 5 milliarder kroner. Eierne er Staten gjennom Gassnova (77 prosent), StatoilHydro og Norske Shell.

Teknologisenteret skal stå ferdig i 2012. I 2012 blir det også tatt en investeringsbeslutning på et permanent renseanlegg. Byggetiden for dette vil være fire år. Et slikt anlegg vil samle opp 1 million tonn CO2, gjøre gassen flytende og deretter frakte den i rør ut til norsk kontinentalsokkel der flytende C02 skal bli lagret i fjellet under havbunnen.

Langsiktig teknologisenter
I realiteten bygges det to testanlegg ved Mongstad. Et med amin-rensing, og et med ammoniakkrensing. Senteret vil også teste ut rensemetodene på røyk både fra gasskraftverk og oljeraffineriet.

-Vi er ikke klare til å kåre noen vinner, og på sikt vil vi nok trenge flere ulike teknologier. I dag kan det se ut til at den ene teknologien er mer lovende på lang sikt, sier Haugan.

TCM skal drive testing av rensemetodene i minst fem år. Forhåpentligvis vil man da ha nok erfaringer til å bygge fullskala renseanlegg til gasskraftverk og kullkraftverk både i Norge og i utlandet.

- Teknologisenteret på Mongstad vil kunne drive videre og teste ut nye rensemetoder. Vi ser for oss at dette blir et permanent teknologisenter slik som Marintek i Trondheim og reaktoren på Kjeller sier Haugan.

For mer info: Gassnova hjemmeside og TCM Mongstad (pdf-fil)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere