RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
PST-sjef Benedicte Bjørnland vil i forbindelse med Nordisk juristmøte fredag gå ut med kravet om at sikkerhetstjenesten må få lov til å kartlegge alle nordmenns aktivitet på internett.
PST-sjef Benedicte Bjørnland vil i forbindelse med Nordisk juristmøte fredag gå ut med kravet om at sikkerhetstjenesten må få lov til å kartlegge alle nordmenns aktivitet på internett. Foto: Berit Roald (NTB Scanpix)

Hun vil kartlegge alle nordmenns nettaktivitet

Sist oppdatert:
Politiets sikkerhetstjeneste vil følge USAs eksempel og lagre informasjon om nordmenns nettbruk. Datatilsynet er imidlertid skeptisk.

PST-sjef Benedicte Bjørnland vil i forbindelse med Nordisk juristmøte fredag gå ut med kravet om at sikkerhetstjenesten må få lov til å kartlegge alle nordmenns aktivitet på internett, skriver Klassekampen.

Bjørnland ber om lovendringer som vil gjøre det mulig å bruke såkalt stordatateknologi – enorme datamengder som kontrolleres av selskaper eller myndigheter, og som kan analyseres ved hjelp av algoritmer.

Hensikten med dette er å avdekke mønstre, trender og sammenhenger – for eksempel personer eller grupper som har mye kontakt, bruk av bestemte søkeord eller at grupper gjentatte ganger møtes på bestemte steder.

Bjørnland sier det ikke er til å unngå at dersom stordatanalyse skal være effektivt, må etterretningen ta vare på informasjon om aktivitetene til helt uskyldige nordmenn.

Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon er betenkt og mener sikkerhetsmyndighetene i USA ikke burde være noe forbilde for PST på dette området.

PST vurderer mer bruk av Facebook

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) får mange tips på Facebook. Nå vil de vurdere å bli mer aktive på det sosiale mediet.

Det var stor oppmerksomhet rundt PST i sommer, da det ble fremmet en terrortrussel mot Norge. Selv om sikkerhetstjenesten ikke publiserte ett eneste ord på Facebook i uken dette pågikk, fordoblet antallet følgere seg.

– Når utviklingen er slik på en side som nesten er død, viser det at vi har et potensial. Jeg tror nok at vi i løpet av relativt kort tid revurderer bruken av Facebook-siden, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til Politiforum.

PST har vært på Facebook lenge, men valgte å trappe ned aktiviteten fordi folk la ut trusler og sjikane på siden.

Det toppet seg da noen la ut en Muhammed-karikatur på siden i 2010. Nå tror PST tiden er inne for å revurdere strategien.

– Vi mottar mange tips på Facebook, og spesielt om ting folk finner på internett. Det kan være de ber oss se på bestemte personer, sier Bernsen. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere