RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke klikk på disse

Sist oppdatert:
Får du merkelige lenker på MSN? Ikke trykk på dem!

Virusspredning på MSN/Windows Live Messenger har vært et kjent problem i flere år. De siste månedene har det derimot blitt stadig mer vanlig at falske nettsider blir satt opp for å deg til å oppgi brukernavnet og passordet til Windows Live-kontoen din, som brukes til blant annet MSN/Windows Live Messenger og Spaces.

Lurer med morsomme tjenester
Ofte lokkes det med at du kan sjekke om det er noen tidligere kontakter som har blokkert deg på tjenesten. Det eneste du trenger å gjøre er å oppgi brukernavn og passord, og så vil listen over brukere som har blokkert deg ramses opp.

Resultatet er at bakmennene får tak i brukernavn og passord, og bruker dette til å ta kontroll over kontoen din, og spamme dine kontakter med meldinger om denne siden eller annet tull. Dermed ser det for dine venner ut som om det er du som har sendt en lenke, og de trykker på denne uten å tenke seg om.

Denne uhumskheten er strengt tatt ikke noe virus, og etter å ha byttet passord skal problemet være borte.

Ny og hissig variant
I helga ser det ut til at det har dukket opp en ny, svært hissig utgave av denne nettsider. Brukere som er infisert spammer sine kontakter gang på gang med en lenke, der brukernavnet på MSN/Windows Live Messenger er en del av lenken.

Meldingen som dukker opp er gjerne http://*brukernavn*.imageloko.info eller imagedino.info. Etter at meldingen er mottatt blir brukeren umiddelbart logget av igjen, før kanskje en ny melding igjen blir sendt etter noen minutter eller timer.

En annen variant, med dårlig norsk, som dukker opp for tiden er følgende melding:

«Du kan se hvem som har blokkert deg eller hvem som har slettet deg i MSN servis helt gratis.

www.NdYRa.info»

Mer fra Nettavisen Data:
- Er mobilsvar klar for døden?
- Slik skal musikk fungere
- Dropp Google, disse er bedre

Gi beskjed til avsender
Oppdager du at en kontakt sender slike meldinger, så må du ikke trykke på lenken. Selv om nettsidene forsøker å lure ut av deg passord og brukernavn ved å lure deg, kan nettsidene også være infisert med skadelig programvare.

Du bør kontakte dem og informere om at de bør bytte passordet sitt. Fortrinnsvis bør de også bytte passord alle andre steder de benytter det samme passordet. Denne uhumskheten er strengt tatt ikke noe virus, og etter å ha byttet passord skal problemet være borte, i alle fall i den grad at de ikke kan misbruke kontoen din mer.

Den enkleste måten å gjøre dette på er å gå til nettsiden http://account.live.com

Ikke trykk på lenker
Et generelt tips er alltid å aldri trykke på lenker du ikke er hundre prosent sikker på hva er. Mottar du en lenke fra en kontakt, spør alltid først hva det er. Hvis de ikke er klar over at en melding er sendt, så er det stor grunn til å unngå å trykke på lenken.

Trenger du tips til å lage et nytt og godt passord? Se vår guide her!

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere