RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Jørgen Berge)

- Er kaffen farlig?

Sist oppdatert:
Det rådet full forvirring på Oslos kaffebarer onsdag morgen. Er kaffen farlig å drikke?

OSLO SENTRUM (Nettavisen): Grytidlig onsdag morgen kom Oslo kommune med en pressemelding der de ber hovedstadens innbyggere om å koke vannet etter funn av parasittene Giardia og Cryptosporidium.

Og det er utrolig mye som har vann i seg - deriblant morgenkaffen som vi nordmenn elsker å nyte før dagen starter for fullt.

- Tenke på det

Nettavisen tok turen ut i Karl Johans gate for å sjekke om folk hadde droppet kaffen i dag. Men det hadde de færreste.

- Jeg går ut fra det går bra, men jeg tenkte på det da jeg kjøpte kaffen, sier Sturla Osen (46). Han er på vei til jobb med en kaffekopp i hånda - kjøpt på 7Eleven.

Osen forteller at han ble oppringt av en kamerat onsdag morgen som fortalte om kokepåbudet.

- Jeg er ikke redd i det hele tatt. Så får jeg magesjau i to dager nå.., sier han og ler.

Men Mattilsynet er ikke like overbevist om at vannet slike kaffeautomater er blitt tilstrekkelig varmebehandlet.

- Vannet i slike maskiner blir varmet opp, men ikke kokt. Dette er ikke nok til å drepe bakterien, sier distriktssjef Kjetil Berg i Mattilsynet.

- Folk kjøper

På Samson bakeri på Egertorget i Oslo går kaffesalget unna som vanlig.

- Vi fikk vite om at vannet må kokes i dag tidlig, sier butikkmedarbeider Marie Nicolaisen til Nettavisen.

- Men kan dere da selge kaffen deres?


- Kaffen kokes jo, sier Nicolaisen.

Det Oslo kommune og Mattilsynet anbefaler er at vann som drikkes skal fosskoke i tre minutter. Men eksakt hvor lenge vannet i kaffemaskinene varmes opp det vet man ikke på bakeriet.

- Folk kjøper kaffe, men det var ei som påpekte at vi burde stenge springvannet, sier butikkmedarbeideren.

- Den blir renset

På 7Eleven får Nettavisen ved 08-tiden opplyst at kaffen blir renset gjennom to filtere før den serveres ut i kaffekoppen.

Men om vannet varmebehandles tilstrekkelig, altså i tre minutter, vet ikke de ansatte. Og de forteller om vanlig kaffesalg onsdag morgen.

Fire timer senere kom derimot kontrabeskjeden fra kioskgiganten - de stanser nå salget av kaffe. Les egen sak her.

På Samson treffer vi også en kvinne som sitter og nyter kaffen sin.

- Jeg er ikke kjempebekymret. Men jeg er klar over at blir man syk av noe sånt så kan man få alvorlige problemer, sier hun.

Men du er ikke redd for kaffen?

- Nei, den er vel kokt. Jeg regner med det, sier kvinnen. Vannglasset lot hun derimot stå i dag.

- Jeg kommer til å savne vannet, for jeg drikker heller springvann enn kjøpevann. Det er mye bedre. Jeg drikker mye vann, og drakk til jeg la meg i går. Men jeg håper det ikke var noen bakterier i vannet, sier hun.

- Kaffetrakter ikke nok
Mattilsynet opplyser at vannet som brukes til en vanlig kaffetrakter må kokes før det helles i trakteren.

På kaffebarene anbefaler de kundene om å påse at vannet er tilstrekkelig varmebehandlet - ved rett og slett og spørre de ansatte. For en del av kaffeautomatene varmer bare vannet opp til 70-80 grader, og det dreper ikke bakterien.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere