Nettavisen.no

Kontakt oss
RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no

- Frukt kan gjøre deg sykere

Promotion med annonselenker

Har du husket farsdagen?

Oddsen med annonselenker

Norge kan stå for et mirakel

Frukt og bær kan påvirke nedbrytingen av medisin og i verste fall gi alvorlige bivirkninger som nyresvikt.

(SIDE2): Frukt som grapefrukt, bitterappelsin, pomelo og stjernefrukt kan endre hvordan kroppen skiller ut medisiner, heter det i en artikkel som er publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening.

- Disse fruktene kan medføre at effekten av medisinen øker, og man kan i verste fall risikere alvorlige bivirkninger, sier Espen Molden ved Farmasøytisk institutt, Universitetet i Oslo til Side2.

Er du i faresonen?
Folk som tar midler mot høyt kolesterol, en rekke blodtrykksenkende medisiner, medisiner mot migrene og medikamenter mot angst er blant dem som må være påpasselige.

- Det er ikke pålagt å sjekke om ulik mat påvirker nedbryting av medisiner, sier Molden. Bare om medikamenter påvirker andre medikamenter. Derfor er det vanskelig for forbrukerne å vite noe om dette. De bør derfor være på vakt etter bivirkninger selv når de begynner å ta et preparat. Hvis man føler ubehag etter å ha spist enkelte typer mat bør må dette rapporteres til lege, sier han.

Alvorlig blødning
Bivirkningene det er snakk om er blødning og nyresvikt.

- Mange sverger til tranebær for å forebygge urinveisinfeksjoner. Personer som bruker warfarin som blodfortynnende medisin bør være på vakt, fordi det er rapportert om alvorlig blødning hos enkelte. Flere andre frukter og bær, deriblant granateple og druer, har vært knyttet til endret legemiddeleffekt, men her viser foreløpige studier motstridende resultater.

- Også legemiddelet Simbvastatin mot høyt kolesterol og det blodfortynnende Marevan skal man være forsiktig med å kombinere med grapefrukt og grapefruktjuice. Høye doser kan gjøre at nedbrytingen går tregere og i verste fall resultere i nyresvikt.

LES MER HELSE HER

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus