RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Gutter kidnappet i Tyrkia

Sist oppdatert:
Den tyrkiske domstolen har i realiteten kidnappet to norsk-tyrkiske gutter.

Det mener advokat Nils Geir Vestvik.

Ifølge domstolen skal tyrkisk barnevern overta ansvaret for de to tyrkisk-norske guttene som holdes igjen i Tyrkia mot sin vilje. Nå er tålmodigheten tynnslitt hos Stavanger kommune.

Lengter hjem
- Vi er veldig, veldig skuffet. Skuffet over dommerens manglende evne til å ta beslutninger, skuffet over innholdet, og skuffet over tidsbruken. I den kjennelsen som forligger i dag, er det bare to tapere, og det er to barn, sier kommunens advokat Nils Geir Vestvik til TV 2 Nyhetene.

- Det er to gutter som lengter og vil hjem.

- Kommer de hjem?

- De skal hjem, sier Vestvik.

Kan havne i institusjon
Guttene på ni og elleve år ble med sin norske fosterfamilie på ferie til Tyrkia i begynnelsen av mai.

Barnevernet i Stavanger så overhodet ingen fare for konfrontasjon med den biologiske familien - som på sin side viste til at guttene var tyrkiske statsborgere straks de var i Tyrkia.

Familien i Tyrkia krevde å få tilbake omsorgsretten, og har vunnet frem i tre runder i det tyrkiske rettsapparatet. Det hjelper lite at alle rettsinstanser i Norge har fratatt den biologiske familien omsorgsretten for guttene.

Brødrene blir fortsatt holdt i igjen i Tyrkia, og risikerer nå å bli plassert i en tyrkisk barnevernsinstitusjon.

- Mangler realisme
Hovedforhandlingene om hvem som skal ha omsorgsretten finner sted 15. september. Stavanger kommune vil ikke vente så lenge, og påkjærer rettens kjennelse.

Kommunen krever fornyet behandling umiddelbart.

- Vi mener kjennelsen ikke er juridisk basert, ei heller etter tyrkisk lovgivning. Begrunnelsene er totalt fraværende, og det er ikke realisme i de beslutningene som foreligger, sier Vestvik.

- Bryter konvensjoner
Mens fosterfamilien må bli værende i Tyrkia - kanskje helt til 15. september - reiser den norske advokaten hjem og fortsetter kampen. Han vil også rettslig forfølge det han mener er et alvorlig brudd på Haag-konvensjonen og FNs barnevernkonvensjon.

Vestvik mener den tyrkiske domstolen i realiteten har kidnappet guttene.

- Barna er i Tyrkia mot sin egen vilje og eget ønske. De har ett eneste ønske, og det er å komme hjem.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere