RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Øl er sunnere enn brus

Sist oppdatert:
Her har du en unnskyldning for å drikke øl heller enn brus i sommer.

Ernæringsfysiolog Siren Nymo har sammenlignet næringsinnholdet i melk, brus og øl for TV 2 Nettavisen.

- Sammenlignet med brus, er øl mye sunnere når det gjelder typen næringsstoff de inneholder, opplyser Nymo.

Energiprosenten i øl er omtrent på samme nivå som både melk og brus, med omtrent lik mengde kalorier per hundre gram.

Ingen proteiner
I brus er det ingen proteiner, mens det i melk er 3,3 gram, og i øl er det 0,4 gram proteiner.

Øl har færre karbohydrater enn både brus og melk. Brusen har hele 10 gram av det, men dette er mest sukker i flytende form. Ølen har i tillegg til sukkeret rester av stivelse.

En viktig grunn til at pils er sunnere enn brus, er innholdet av B-vitaminer og mineraler. Brus har ingen av disse viktige næringsstoffene, mens øl har en god del av dem.

- B-vitaminer inngår i forbrenning av næringsstoffer for å utnytte karbohydrater, proteiner og alkohol i kroppen. Dessverre går B-vitaminene i pilsen for det meste med til forbrenningen av alkohol, forteller ernæringsfysiologen.

«Øl inneholder også fosfor, som er nyttig for å gjøre skjelett og tenner harde»

Det er derfor alkoholikere har B-vitaminmangel. Alkohol har prioritet i forbrenningen i leveren, og derfor blir leveren hos alkoholikere fettholdig, for den ikke får forbrent nødvendige næringsstoff som den skal.

- Øl inneholder også fosfor, som er nyttig for å gjøre skjelett og tenner harde, forteller Nymo.

Hun slår et slag for øl fremfor brus, og mener at brus er sukkervann, mens øl også er kultur og inngår i mattradisjonen vår.

For mye av det gode ...
Det største minuset med øl, er at det inneholder alkohol, og at vi drikker mye av det når vi først drikker det. Det er først og fremst alkoholen og mengden som gjør ølet fetende.

Ernæringsfysiologen oppfordrer nordmenn til å velge mer alkoholfritt øl.

Nedenfor sammenlignes graden av sunnet i pils, melk og brus.

Næringsstoff per 100 gram

Pils

Melk

Brus

Energi (kalorier)

39

46

41

Karbohydrater (gram)

3,2

4,7

10

Protein (gram)

0,4

3,3

0

Kalium (gram)

40

157

0

Magnesium (gram)

8

13

0

Fosfor (milligram)

20

88

0

Niacin, B? (milligram)

1

0,9

0

Tiamin, B1 (milligram)

0,05

0

0

Vitamin B6

0,06

0,04

0

Riboflavin

0,05

1,15

0

Rangering av ernæringsrikt øl

1. Alkoholfritt øl: 24 kcal.

2. Vørterøl: 38 kcal, alkoholfritt

3. Lettøl: 25 kcal, 2,3 % alkohol

4. Gulløl: 51 kcal, 5,7 % alkohol

Besøk våre sommersider

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere