RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Slipp Mr. X ut av fengselet

Sist oppdatert:
Fattighuset i Oslo mener Mr. X ikke har psyke til å sitte innesperret.

(iOslo.no) Mannen politiet fant på en parkbenk i Slottsparken 18. juni i år er i flere medier døpt Mr. X. Han nekter å fortelle navnet sitt, hvor han kommer fra, og hvor han er på vei. Politiet har holdt mannen i forvaring siden de fant ham, og har søkt publikum om informasjon.

I en ny pressemelding i dag går politiet ut med ny informasjon. Mannen skal ha bodd ute i Oslo i flere måneder før han ble funnet, og han skal ha fått god kontakt med de ansatte på Fattighuset i Oslo.

- Ikke psyke
Nå melder Fattighuset seg på i Mr. X-saken. De vil at mannen gis en viss bevegelsesfrihet.

- Han har ikke psyke til å sitte inne den mannen der. Han er spinkel og tilbakeholden, så du kan tenke deg hvordan det går i fengselet da. Vi kjenner ham godt, han var her nesten hver dag mens han var ute. Han trenger et sted å melde seg, og det kan han få gjøre her. Politiet kunne ringe hit tre ganger i uka, så kan vi ta vare på ham og gi ham det han trenger, sier Ben Borgen, styremedlem i Fattighuset til iOslo.no.

Selv om mannen har vært på Fattighuset nesten hver dag i flere måneder, er det ingen som vet noe om ham.

Lover plass
- Han sier ikke noe om seg selv, men han har bedt om mat og hjelp. Hvorfor han har reist fra hjemlandet sitt, blir bare spekulasjoner. Vi bryr oss ikke om bakgrunnen om de som kommer hit. Vi spør ikke om det, og det er det som gjør at mange føler seg trygge her. Vi tar dem som de er, og vi har folk fra alle verdenshjørner. Derfor har vi foreslått den enkle løsningen at han kommer hit tre ganger i uka, sier han.

Borgen lover at mannen skal få klær, nye sko og soveplass på dagen.

- Vi blir veldig skuffa om myndighetene ikke forstår at han trenger hjelp, ikke fengsel. Han representerer ikke noen fare for andre, sier Borgen.

Politifullmektig Anette Olsen Ingerø er kjent med kritikken fra Fattighuset, men kommer ikke organisasjonen i møte.

- Det forslaget stiller vi oss foreløpig negative til. Personer med ukjent identitet bør ikke få gå på gata, men det er klart det er en vurdering vi tar fortløpende, sier hun.

Kontinuerlig vurdert
- Hvor lenge kan dere holde på ham?

- Vi kan holde på ham til identiteten hans er kjent, men det er hele tiden en vurdering på om det er et uforholdsmessig inngrep. Men så lenge vi har noe konkret etterforskningsmessig på gang, velger vi å holde på ham. Han kan også påvirke fengslingstidens lengde ved å gi oss sine personalia.

- Fattighuset mener han ikke er skikket til å leve i fengsel?

- Han er under kontinuerlig vurdering, så om hans psykiske helse blir forverret vil vi vurdere å flytte ham til en annen institusjon. Ordningen med Fattighuset betyr så vidt jeg vet at han ikke har soveplass på natta, sier Olsen Ingerø.

Nå håper politiet at flere vil engasjere seg i saken.

- Vi håper det skal komme nye tips, nå som folk kommer tilbake fra ferie.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere