RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

100.000 kan bli smittet i Oslo

Sist oppdatert:
Parasittene kan utløse historisk epidemi i hovedstaden.

Utbruddet av Giardia-epidemien i Bergen i 2004 er det største den vestlige verden noen gang har sett. Kommer det et tilsvarende utbrudd i Oslo, vil omfanget bli skremmende stort.

Vann- og avløpsetaten i Bergen opplyser at rundt 10 prosent av Bergens innbyggere ble forsynt med drikkevann fra det forurensede Svartediket i 2004. Forskere ved Universitetet i Bergen antar at minst 5000 av de 25.000 som fikk vann fra Svartediket ble syke.

Teksten fortsetter under videoreportasjen:

194036

Maridalsvannet forsyner gjennom Oset vannrenseanlegg hele 85 prosent av Oslos befolkning med drikkevann. Det utgjør rundt 470.000 mennesker. Blir en like stor andel syke i Oslo som i Bergen, vil nesten 100.000 mennesker kunne bli smittet av Giardia-parasitten.

Se kart over hvilke deler av Oslo som er rammet nederst i saken.

Antallet avgjør
Guri Rørtveit, som er forskningsleder ved allmennmedisinsk forskningsenhet ved Unifob/UiB, sier til Nettavisen at Oslos befolkning nå må krysse fingrene for at det er få parasitter som har funnet veien ned til drikkevannsnettet i byen.

- Det er små forskjeller mellom de ulike parasittene. Det som er avgjørende er mengden av dem i vannet, sier Rørtveit.

Hun forteller at det er en veldig sjelden parasitt innenlands. Derfor er funnene i Oslo oppsiktsvekkende.

- Før utbruddet i Bergen, har Giardia-parasitten nærmest vært regnet som en ikke-eksisterende smittekilde her til lands, påpeker Rørtveit.

- Vet ikke
Det store spørsmålet er nå om parasittene som er funnet i drikkevannet i Oslo kan gjøre mennesker syke eller ikke. I Oslo kommune jobbes det nå på spreng for å finne ut om det er den farlige varianten av Giardia-parasitten som finnes vannet i hovedstaden.

I verste skrekkscenario kan altså rundt 100.000 oslobeboere bli syke. Smittevernoverlegen kan ikke se bort fra at parasittene er sykdomsfremkallende.

- Grunnen til at vi ønsker å advare Oslo-befolkningen såpass kraftig, er at vi ennå ikke vet hvilke parasitter vi har med å gjøre. Det vil ta tid før prøveresultatene foreligger, vi snakker tidligst torsdag, sier smittevernoverlege Franz Leonard Nilsen til Nettavisen.

Kan være for sent
Onsdag morgen gikk Vann- og avløpsetaten, Helse- og velferdsetaten og Mattilsynet i Oslo ut og advarte mot å drikke vannet fra springen i hovedstaden .

I morgentimene onsdag hadde de færreste fått med seg at drikkevannet var infisert. Men kanskje er det allerede for sent å ta de riktige forholdsregler, for det har vist seg at drikkevannet i noen deler av byen kan ha vært forurenset i over en uke.

Riktignok oppfordrer Mattilsynet alle om å følge de anbefalte reglene, for å forhindre at de blir smittet.

Les også: Disse rådene MÅ du følge

Oset renseanlegg forsyner de delene av Oslo som her er markert med rødt:

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere