RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Leone di Mare ble den 17. april i år stengt på grunn av helsefare for tredje gang på litt over ett år. Mattilsynet vurderte å innføre virksomhetskarantene, som innebærer at de hadde blitt pålagt å holde stengt en gitt periode. Dette ble ikke aktuelt da daværende eier valgte å legge ned restauranten. I dag har nye eiere overtatt.
Leone di Mare ble den 17. april i år stengt på grunn av helsefare for tredje gang på litt over ett år. Mattilsynet vurderte å innføre virksomhetskarantene, som innebærer at de hadde blitt pålagt å holde stengt en gitt periode. Dette ble ikke aktuelt da daværende eier valgte å legge ned restauranten. I dag har nye eiere overtatt. Foto: Bergensavisen

14 steder stengt på grunn av helsefare

Sist oppdatert:
I perioden 1. januar til 1. juli i år har Mattilsynet stengt matserveringen eller gitt omsetningsforbud til 14 ulike steder. – Listen over tvilstilfeller er minst like lang.

(BA.no): Det sier Margrethe Wold, seniorinspektør hos Mattilsynet avdeling Bergen og omegn. Hun forteller at Mattilsynet kun utsteder såkalte hastevedtak om stenging eller omsetningsforbud når de er sikre på at det er mulig helsefare forbundet med å la virksomheten holde åpent.

– Listen over steder der vi har vært i tvil, men latt tvilen komme stedet til gode, er nok minst like lang, sier hun til Bergensavisen.

I de tilfellene gir Mattilsynet i stedet kort frist for å utbedre de kritikkverdige forholdene.

Manglende renhold

Wold forteller at hovedårsaken til at serveringsstedene blir stengt er manglende orden og renhold.

– Det er også bakgrunnen for at de aller fleste får åpne igjen etter kort tid. Grunnlaget for stengingsvedtaket er mulig helsefare, og når det ikke lenger er fare for helsefarlige næringsmidler, får de åpne igjen, forklarer hun.

– Det betyr ikke nødvendigvis at alle rutinene er kommet på plass, men at virksomheten har fått hodet over vannet nok til at vi tillater åpning. Vi følger disse stedene tett opp også etter åpningen.

Una restauranter ble stengt i februar. De fikk åpne dagen etter.


LES OGSÅ: Mattilsynet har inspisert 33 steder: Se dommen her!

En annen gjenganger er ifølge Wold manglende kunnskap om eller rutiner på temperaturkontroll. Det vil si at matvarer oppbevares i feil temperatur, noe som også kan forårsake helsefare.

– Vi ser ofte at spisesteder drives av personer med for lite kunnskap om mattrygghet. Utfordringen for Mattilsynet blir å øke kunnskapsnivået, og der ser vi at det er nødvendig med hyppige tilsyn, sier Wold.

Flere enn i tidligere

I fjor fikk elleve restauranter og en butikk hastevedtak om stenging eller omsetningsforbud i årets fire første måneder.

– En markant økning fra året før, kalte Mattilsynet det den gang.

Antall hastevedtak har holdt seg på samme høye nivå i år.

– Hva er årsaken til økningen? Er restaurantene dårligere eller kontrollere dere oftere?

– Det er nok en kombinasjon. Vi har ikke blitt strengere, men vi har kanskje blitt flinkere til å kontrollere de rette stedene, sier Wold.

Av de 14 stedene som ble stengt eller fikk omsetningsforbud i løpet av dette halve året, åpnet 13 av dem igjen én eller maks to dager senere.

Unntakene er Rajo Cafe Club og Leone di Mare AS.

Rajo Cafe Club hadde startet sin virksomhet uten å melde fra til Mattilsynet, og det krevdes ganske omfattende tilpasninger for at kafeen skulle oppfylle Mattilsynets krav. Når det var gjort fikk de åpne igjen.

Leone di Mare risikerte virksomhetskarantene ettersom stengingsvedtaket som ble gitt den 17. april var det tredje på 14 måneder.

Eier av restauranten valgte i stedet å legge ned driften, og virksomheten ble overtatt av nye eiere.

Tandoori Tapas Bar & Restaurant ble stengt 12. mai i år. Også de åpnet igjen neste dag.


Dette er listen:

07.01: YX Godvik, stengingsvedtak

13.01: Zegma AS. omsetningsforbud*

16.01: Big Bite Knarvik, stengingsvedtak

04.02: Rajo Cafe Club, stengingsvedtak

11.02: Iqbal restaurant, stengingsvedtak

19.02: Una Restauranter, stengingsvedtak

20.03: Bunnpris Møllendalsbakken, stengingsvedtak

17.04: Leone di Mare AS, stengingsvedtak **

14.04: Bergen Kjøkken Bohdan Dudar, stengingsvedtak

28.04: Glesvær Kafe & Catering, stengingsvedtak

12.05: Tandoori Tapas Bar & Restaurant, stengingsvedtak

10.06: Narvesen kiosk Vestkanten, stengingsvedtak***

11.06: Glasshytten på Verftet, stengingsvedtak

30.06: Mosaic middelhavsmat Koyuncu, stengingsvedtak

* Noe av varepartiet ble frigitt, noe ble destruert

** Virksomheten opphørte etter stengingen, nye innehavere nå.

*** Varm mat-serveringen ble stengt

Kilde: Mattilsynet

Les flere saker i Bergensavisen her.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere