RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

50 norske barn kidnappet

Sist oppdatert:
Mer enn 50 norske barn får ikke feire jul hjemme i år fordi de er kidnappet av nær familie. Fredag møtte justisministeren to fortvilte fedre.

Problemet med barnekidnapping øker stadig. Bare siden oktober har justisdepartementet fått 15 nye barne-kidnappingssaker.

Nå vil justisminister Knut Storberget (Ap) innføre en direktelinje og en egen utrykningsgruppe for barnekidnappingssaker, melder TV 2 Nyhetene.

Ingenting har skjedd
Fredag møtte to fortvilte fedre justisministeren med bønn om å hjelp. De har ikke sett sine barn på et halvt år. I juni kidnappet mamma de to yngste barna på 2 og 11 år som hun har med to ulike menn. Barna tok hun med til Stillehavsøya Palau.

Både Bjørge Leirvik og Arild Warland har blitt idømt den daglige omsorgen for de tre barna. Men fordi moren har anket og Norge ikke har utleveringsavtale med Palau, har ingenting skjedd.

I følge Haag-konvesjonen skal slike saker løses på seks uker, men departementet anslår at de bruker mellom 3 og 6 måneder. Hvis Utenriksdepartementet får saken, kan det ta flere år.

Nytt håp
Møtet med justisministeren gav nytt håp. Og Storberget lover å legge press på myndighetene i Palau.

Men det haster - for den minste av barna er bare to og et halvt år og får ikke snakke med faren lenger. Sist gang Bjørge Leirvik snakket med datteren var for noen uker siden.

- Hun lo da jeg sa det var pappa som ringte. Det gjorde veldig godt, sier Leirvik.

- Er du redd for at hun skal glemme deg?

- Ja, jeg er det.

Preget
Etter en time i møte fredag, en halvtime lenger en planlagt, kom justisministeren og de to fedrene Erik Arild Warland og Bjørge Leirvik ut fra møterommet, alle tydelig preget av samtalen.

- Jeg har møtt to meget flotte mennesker som går en svært spesiell jul i møte. Jeg mener at vi som myndigheter har en soleklar plikt til å reagere i slike saker og vil nå ta denne saken opp med min kollega, utenriksminister Jonas Gahr Støre, for å se hva vi kan få til, sa Storberget etter møtet.

- Har du nå tatt disse to under dine vinger?

- Ja. Jeg blir glad i sånne fedre, jeg. Jeg har mange ganger sagt at min tittel burde vært forsonings- og omsorgsminister, for det er det justisministerposten dreier seg om. Dette er mennesker som kaver. Og alle som har barn får medfølelse med dem, sier Storberget som selv har et barn på samme alder som Bjørge Leirvik.

Warland og Leirvik var begge lettet etter møtet fredag. De fortalte at Storberget helt tydelig ble preget av samtalen og virket oppriktig når han lovet dem hjelp.

Fredag stilte de to fedrene til nett-treff hos TV 2 Nettavisen. Les hva de svarte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere