RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot for mye julegløgg

Sist oppdatert:
Hvert år blir mange kobberforgiftet av å drikke julegløgg. Her ser du hvordan du unngår å bli syk.

Giftinformasjonen blir hvert år oppringt av personer som har blitt syke av julegløgg. Den vanligste årsaken til det, er kobberforgiftning, skriver Dagens Medisin.

Sosial -og helsedepartementet bekrefter at det ikke er uvanlig å få lette symptomer på kobberforgiftning av julegløgg. Kvalme og brekninger tyder på at du er forgiftet. Ofte oppstår symtomene raskt, gjerne innen ti minutter etter at julegløggen er fortært.

Grunnen til forgiftningen er at når julegløgg varmes opp i kjeler med kobberbelegg, løsner belegget fordi gløggen er et surt stoff med lav PH-verdi.

Heldigvis er det enkelt å gjøre kjelen trygg for gløgg-koking: Koker du vann med 1 prosent eddikvann i gryta i minimum 15 minutter, løsner belegget. Tøm vannet ut, og rengjør kjelen grundig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere