RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Anklaget for spionasje

Sist oppdatert:
Russland beskylder Forsvarsdepartementets seniorrådgiver Ingjer Kroken for spionasje mot militære mål i nordområdene.

Seniorrådgiver Ingjer Kroken ble 7. februar i år nektet innreise til Russland. Nå har norske myndigheter fått vite hvorfor. Beskyldningene mot henne settes fram i et brev til det norske Utenriksdepartementet, melder TV 2 Nyhetene.

Se innslag på TV 2 Sumo

Kroken hadde i seks år jobbet med det såkalte AMEC-prosjektet, et flernasjonalt samarbeid for opphugging av gamle atomubåter. Kroken skulle blant annet evaluere bruken av 60 millioner kroner i norske bevilgninger til prosjektet.

Etter det TV 2 kjenner til beskyldes Kroken for to forhold: Det ene er at hun skal ha drevet systematisk innhenting av informasjon for å kartlegge den russiske nordflåtens kapasiteter. Det andre er at hun skal ha forsøkt å trenge seg inn på hemmelig militært område.

Fra norsk side blåser man av påstandene.

- Det er ikke saklig hold i noe av det russerne har lagt til grunn for sin beslutning om å nekte henne innreise, sier underdirektør Jon Fredriksen i Utenriksdepartementet til TV 2 Nyhetene.

De siste ukene har det pågått en omfattende møtevirksomhet mellom russiske og norske myndigheter i saken. Utenriksdepartementet har bestemt seg for at de ikke vil sende noen erstatter for Kroken for å evaluere AMEC-prosjektet. Ifølge UD får episoden ingen betydning for det ellers gode samarbeidet mellom Norge og Russland.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere