RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ap-leder Jonas Gahr Støre og hans parti har vedtatt asylinnstramminger.
Ap-leder Jonas Gahr Støre og hans parti har vedtatt asylinnstramminger. Foto: Arbeiderpartiet/Flickr

Ap vil at asylsøkere skal bidra mer på mottakene

Sist oppdatert:
Arbeiderpartiet vil redusere det offentliges kostnader ved drift av asylmottak og foreslår at enkelte arbeidsoppgaver utføres av asylsøkerne selv.

Det går fram av partiets forslag til nye asyl- og innvandringsregler, som ble vedtatt onsdag.

Fakta: Fakta om Arbeiderpartiets forslag til asylpolitikken

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Styrke kapasiteten på Storskog:

– 15 saksbehandlere fra UDI på plass i Kirkenes i løpet av uken som kommer, vurdere ytterligere styrking.

– Ytterligere styrking av PU sin tilstedeværelse. Mellom 40 og 70 politifolk fra PU må settes inn i Sør-Varanger i tillegg til flere tolker.

– Støtte til lovendringene regjeringen har varslet for å møte situasjonen på Storskog.

* Raskere retur:

– Prioritere rask saksbehandling av grupper som åpenbart ikke har krav på beskyttelse.

– Opprette flere ambulerende team fra UDI som kan reise rundt i Norge og hurtigintervjue de gruppene av asylsøkere som ikke regnes for å ha prioritet for beskyttelse i Norge.

– Vurdere forskriftsendring i Utlendingsloven for å redusere anketiden fra tre uker.

– Vurdere om 48-timersregelen kan utvides til å omfatte flere land og styrke dialogen med de sentrale returlandene.

* Avlaste og styrke UDI:

– Hente inn jurister og annet nøkkelpersonell fra andre offentlige etater. Alle offentlige etater må bidra inn i arbeidet.

– Se på ansvar for helseundersøkelser og innkvartering, slik at UDI kan konsentrere seg mer om saksbehandlingen.

* Fortgang i ny grensestasjonen på Storskog, sikre oppstart i 2016.

* Redusere det offentliges kostnader ved drift av mottak, konkrete arbeidsoppgaver må kunne utføres av asylsøkerne selv, og inntjening/utbytte må være nøktern.

* Innføre plikt til å delta i norskopplæring og redusere utbetaling av dagpenger til de som ikke deltar.

* Styrking av EUROPOL og det internasjonale politisamarbeidet for å bekjempe menneskesmuglere.

* Aktiv norsk deltakelse for å sikre enighet om å gjenopprette troverdighet i Schengen- og Dublin-samarbeidet.

* Ap mener også det må etableres tydelige rutiner for dialog med kommunene og at det må hentes inn informasjonspersonell fra andre offentlige etater for å styrke kommunikasjonen med kommunene.

* Bevilgningene til frivilligheten må økes på budsjettet for 2016.

* En ny avtale mellom regjeringen og KS om bosetting, som skal utarbeides i begynnelsen av neste år, må slå fast nye og klare forpliktelser både fra regjeringen og kommunene som sikrer at man bosetter i tråd med behovet, og innenfor gjeldende tidsfrister. Kommunenes kostnader må fullfinansieres. Avtalen må sikre en rettferdig fordeling mellom kommunene når det gjelder bosetting.

* Det bør så raskt som mulig finne sted en kartlegging av tilgjengelige ressurser i det enkelte fylke for å kunne finne gode og effektive løsninger for innkvartering, språkopplæring, traumebehandling, skole- og studieplasser, mulige sysselsettingstiltak med mer. Det bør vurderes om fylkesmannen skal ha en sterkere samordningsrolle i det enkelte fylke. (©NTB)

«Redusere det offentliges kostnader ved drift av mottak, konkrete arbeidsoppgaver må kunne utføres av asylsøkerne selv, og inntjening/utbytte må være nøktern», lyder ett av punktene på listen.

I forslagene kommer det også fram at Ap vil støtte lovendringene regjeringen har varslet for å møte situasjonen på grensestasjonen Storskog ved den norsk-russiske grensen i Sør-Varanger i Finnmark.

Statsminister Erna Solberg (H) varslet tirsdag at hun allerede fredag vil legge fram en lovproposisjon som skal sørge for at asylsøkere med opphold i Russland, ikke lenger skal få sine søknader realitetsbehandlet. Forslaget vil bety at flyktninger med opphold i Russland, kan returneres ved grensen.

Les også: Venstre og KrF vil stramme inn med inngått avtale

Saksbehandlere

Sist uke kom det 1.113 asylsøkere til Norge via Storskog.

Nå foreslår Ap å styrke kapasiteten ved grensestasjonen betraktelig. Partiet foreslår å få på plass 15 saksbehandlere fra UDI i Kirkenes allerede i løpet av kommende uke.

I tillegg må mellom 40 og 70 politifolk fra Politiets utlendingsenhet settes inn i Sør-Varanger, i tillegg til flere tolker, går det fram av forslaget.

Partiet foreslår også å opprette flere ambulerende team fra UDI som kan reise rundt i Norge og hurtigintervjue de gruppene av asylsøkere som ikke har grunnlag for beskyttelse i Norge.

Norskopplæring

Videre vil partiet inneføre en plikt til å delta i norskopplæring, samt å redusere utbetalingen av dagpenger til dem som ikke deltar.

– Vårt primærstandpunkt er at vi bør opprettholde 250 timers norskopplæring og dagpengesats som tilsvarer dagens nivå, men at det knyttes strengere vilkår til ordningene, heter det i forslaget.

Det foreslås også å hente inn jurister og annet personell fra andre offentlige etater for å avlaste og styrke UDIs arbeid. (©NTB)


Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere