RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Beryktet i underverdenen

Sist oppdatert:
Mannen som er siktet for å ha planlagt ambassade-terror i Oslo, har tidligere vært mistenkt for VM-terror og journalistskudd.

Torsdag ble 29-åringen som er mistenkt for synagoge-skytingen i Oslo, siktet for terror. Men dette er ikke første gang mannen er i politiets søkelys.

På 90-tallet ble han kjent av politiet som det yngste medlemmet i den pakistanske gjengen Young Guns i Oslo, og som 15-åring ble han tatt for å ha stukket ned en butikkeier.

Dømt for trusler og vold
Siden har den tidligere Young Guns-lederen blitt dømt for blant annet grove trusler og vold mot politiet, og for å ha skutt en person under et torpedooppdrag. 29-åringen har vært en beryktet figur i Oslos underverden, og da han var tiltalt for flere tilfeller av trusler og vold i 1998, turte flere vitner ikke å møte opp i Oslo tingrett.

I 2004 ble mannen siktet for drapsforsøk etter en skyteepisode på Sognsvann, men ble senere frikjent av Oslo tingrett.

29-åringen har tidligere stått frem i Dagbladet og sagt at han lever for islam, og hater det norske levesettet. Mannen blir betegnet som en militant islamist, og har blitt holdt under konstant oppsikt av politiets sikkerhetstjeneste (PST) i lengre tid.

Arrestert i Tyskland
15. juni ble mannen pågrepet av tysk anti-terrorpoliti utenfor Lübeck i Tyskland. I bilen fant politiet et større pengebeløp i forskjellige valutaer, religiøse skrifter og våpenmanualer. Slike manualer er ikke ulovlige i Tyskland, men den tyske etterretningsorganisasjonen BND (Bundesnachrichtendienst) fryktet at 29-åringen skulle begå terror mot fotball-VM. To dager senere ble han likevel løslatt.

Siktet for journalistskudd
13. september ble 29-åringen pågrepet på ny, denne gangen i Norge. Mannen ble siktet for skuddene mot krimreporter Nina Johnsrud, men ble løslatt igjen kun et døgn senere.

Mannens forsvarer John Christian Elden raste mot politiet etter pågripelsen, og sa en uskyldig mann hadde blitt hengt ut i saken.

Terrorsiktet i Oslo
Men polititrøbbelet fortsatte for 29-åringen. 19. september ble mannen nok en gang pågrepet, og denne gangen var han mistenkt for skuddene mot synagogen i Oslo. Oslo-politiet siktet ham først for å ha avført skuddene, men torsdag ble han også siktet for terrorisme.

Kilder: Nettavisen, Dagbladet, VG, NTB og Aftenposten

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere