RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Farlig olje i maten

Sist oppdatert:
Sunn vegetabilsk olje kan være farlig palmeolje, advarer leger ved Rikshospitalet.

(SIDE2): Når du tror du kjøper en matvare med sunn vegetabilsk olje er det ofte farlig palmeolje du betaler for. Rikshospitalet går nå ut med en advarsel, melder nrk.no.

For mye usunn olje
Tall som Puls har hentet inn fra Statistisk Sentralbyrå viser at det hvert år importeres mer enn 12 millioner kilo palmeolje her i landet.

- Jeg er svært overrasket over at det brukes så mye palmeolje i Norge, sier overlege Kjetil Retterstøl ved Lipidklinikken på Rikshospitalet Radiumhospitalet HF i Oslo.

Hever kolesterolet
Palmeolje er med på å øke risikoen for sykdom fordi det hever blodkolesterolet. Retterstøl mener derfor bruken av palmeolje i mat bør reduseres til et minimum.

Det meste av oljen brukes trolig i matproduksjon, og siden produsentene ikke er pålagt å skrive hva slags type vegetabilsk olje produktet inneholder. Derfor blir det umulig for forbrukeren å finne ut hvilken type vegetabilsk olje som er brukt.

Denne maten kan inneholde palmeolje:

Frityrstekt mat, for eksempel pommes frites.

Enkelte typer fiskegrateng.

Fiskepinner.

Nudler.

Taco-shell.

Potetgull og annet snacks.

Kjeks.

Ferdige kaker.

Kakemiks, sjokolademuffins, brownies etc.

Sjokolade.

Sjokoladepålegg.

Peanøttsmør.

Frityrolje.

(Kilde: Puls.no)

LES MER HELSE HER

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere